Gęsina na św. Marcina

Gęsie tuszki dla mieszkańców, pokazy kulinarne w wykonaniu sławnych kucharzy, konkursy – rusza wielka akcja kreująca modę na gęsinę, jeden z wyróżników regionu.

Publikacja: 25.10.2017 21:30

Gęsina na św. Marcina

Foto: AdobeStock

Pasztet z gęsi, rolada z piersi nadziewana jabłkami lub gruszką, rozgrzewająca zupa czy też sałatka z półgęsiem – to zaledwie niektóre najbardziej znane przysmaki do wyczarowania z gęsiny. Na polski stół trafia coraz częściej, a jej wyjątkowe walory docenia urząd marszałkowski, który co roku, jesienią, promuje modę na gęsinę, tworząc z niej znak rozpoznawczy regionu.

Wydarzenia z gęsiną w roli głównej po raz kolejny zagoszczą w województwie za sprawą kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina", który wypada właśnie 11 listopada, w Święto Niepodległości.

Pozostało 82% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Regiony
Dolny Śląsk zaprasza turystów. Szczególnie teraz
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Regiony
Odważne decyzje w trudnych czasach
Materiał partnera
Kraków – stolica kultury i nowoczesna metropolia
Regiony
Gdynia Sailing Days już po raz 25.
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Materiał partnera
Ciechanów idealny na city break