Reklama
Rozwiń
Reklama

Gęsina na św. Marcina

Gęsie tuszki dla mieszkańców, pokazy kulinarne w wykonaniu sławnych kucharzy, konkursy – rusza wielka akcja kreująca modę na gęsinę, jeden z wyróżników regionu.

Publikacja: 25.10.2017 21:30

Gęsina na św. Marcina

Foto: AdobeStock

Pasztet z gęsi, rolada z piersi nadziewana jabłkami lub gruszką, rozgrzewająca zupa czy też sałatka z półgęsiem – to zaledwie niektóre najbardziej znane przysmaki do wyczarowania z gęsiny. Na polski stół trafia coraz częściej, a jej wyjątkowe walory docenia urząd marszałkowski, który co roku, jesienią, promuje modę na gęsinę, tworząc z niej znak rozpoznawczy regionu.

Wydarzenia z gęsiną w roli głównej po raz kolejny zagoszczą w województwie za sprawą kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina", który wypada właśnie 11 listopada, w Święto Niepodległości.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Regiony
Co dziewiąty mężczyzna w kraju ma problemy ze spłatą zaległych zobowiązań
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Okiem samorządowca
Prezydent Olsztyna: Stawiamy na komunikację zbiorową
Regiony
Dolny Śląsk rewitalizuje linie kolejowe i inwestuje w pociągi
Regiony
Jak kupować mądrze gaz na zmiennym rynku
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Regiony
Bezpieczne lato w Warszawie – dla wszystkich
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama