Gęsina na św. Marcina

Gęsie tuszki dla mieszkańców, pokazy kulinarne w wykonaniu sławnych kucharzy, konkursy – rusza wielka akcja kreująca modę na gęsinę, jeden z wyróżników regionu.

Publikacja: 25.10.2017 21:30

Gęsina na św. Marcina

Foto: AdobeStock

Pasztet z gęsi, rolada z piersi nadziewana jabłkami lub gruszką, rozgrzewająca zupa czy też sałatka z półgęsiem – to zaledwie niektóre najbardziej znane przysmaki do wyczarowania z gęsiny. Na polski stół trafia coraz częściej, a jej wyjątkowe walory docenia urząd marszałkowski, który co roku, jesienią, promuje modę na gęsinę, tworząc z niej znak rozpoznawczy regionu.

Wydarzenia z gęsiną w roli głównej po raz kolejny zagoszczą w województwie za sprawą kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina", który wypada właśnie 11 listopada, w Święto Niepodległości.

– Już od ośmiu lat zachęcamy Polaków, aby obyczajem naszych przodków, spotykali się w dniu świętego Marcina przy rodzinnym obiedzie i spożywali gęsinę – mówi Edyta Macieja-Morzuch, dyrektor Departamentu Promocji w Urzędzie Marszałkowskim. Jak zaznacza, to doskonały sposób, aby połączyć staropolską tradycję kulinarną ze zwyczajem wspólnego czczenia Święta Niepodległości.

Najbardziej spektakularne wydarzenie obecnej kampanii odbędzie się w Przysieku (pod Toruniem), który na dwa dni zamieni się w „gęsinową" stolicę Polski oraz miejsce, w którym będzie można ciekawie spędzić czas. Na mieszkańców i turystów czeka tutaj cała gama atrakcji. – Zaplanowaliśmy m.in. połączone z degustacją prezentacje kulinarne w wykonaniu gwiazd, oferującą wykwintne dania i przekąski Gęsią Karczmę z muzyką na żywo, a także strefę dla dzieci, w której gospodarzami będą dbający o dobre samopoczucie i bezpieczeństwo uczestników animatorzy – wylicza Edyta Macieja-Morzuch.

O tym, jak smacznie przyrządzić gęsinę, opowiedzą m.in. bydgoscy i toruńscy restauratorzy, a także propagatorka zdrowego stylu żywienia Katarzyna Bosacka. Swoją wiedzą kulinarną podzielą się również uznani kucharze, szefowie kuchni znanych restauracji.

W ubiegłym roku impreza w Przysieku zrobiła furorę – przyciągnęła ok. 20 tysięcy gości. Teraz organizatorzy liczą na podobne zainteresowanie, zwłaszcza że program jest równie imponujący. Wydarzenie w Przysieku to jednocześnie festyn i kiermasz, dlatego tradycyjnie już będzie można tu kupić produkty z gęsiny, ale i wiele innych, regionalnych przysmaków. Na stoiskach co roku jest wystawiane również rękodzieło.

Najlepszym wytwórcom produktów gęsinowych, którzy się zaprezentują w Przysieku – i to już także tradycja – zostaną przyznane prestiżowe Złote Półgęski. Patronem konkursu, adresowanego do małych firm oferujących przysmaki z gęsiego mięsa, jest marszałek województwa. Będzie to więc doskonałą okazją do spróbowania staropolskich dań z gęsiny, których nie mamy okazji degustować na co dzień.

W ramach kampanii dla mieszkańców regionu przewidziano – tak jest co roku – również sporą pulę świeżych gęsich tuszek na świąteczny rodzinny obiad w dniu Święta Niepodległości – w tym roku łącznie 2017 sztuk. Gęsie tuszki będzie można wygrać w konkursach organizowanych przez regionalne i lokalne media, które włączyły się w tę akcję.

Urząd marszałkowski nie bez powodu postawił na promocję gęsiny – to właśnie na Kujawach i Pomorzu znajdują się cenione i znane także poza Polską hodowle wyjątkowych pod względem walorów smakowych o odżywczych gęsi kołudzkich i rypińskich. Wśród nich prym wiedzie największy producent w regionie – Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej (pod Inowrocławiem), z którego pochodzi słynna gęś biała kołudzka.

Pasztet z gęsi, rolada z piersi nadziewana jabłkami lub gruszką, rozgrzewająca zupa czy też sałatka z półgęsiem – to zaledwie niektóre najbardziej znane przysmaki do wyczarowania z gęsiny. Na polski stół trafia coraz częściej, a jej wyjątkowe walory docenia urząd marszałkowski, który co roku, jesienią, promuje modę na gęsinę, tworząc z niej znak rozpoznawczy regionu.

Wydarzenia z gęsiną w roli głównej po raz kolejny zagoszczą w województwie za sprawą kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina", który wypada właśnie 11 listopada, w Święto Niepodległości.

Pozostało 82% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Materiał partnera
Ciechanów idealny na city break
Materiał Promocyjny
Naszą siłą jest różnorodność
Materiał partnera
Nowa trakcja turystyczna Pomorza Zachodniego
Materiał partnera
Dolny Śląsk mocno stawia na turystykę
Regiony
Samorządy na celowniku hakerów
Akcje Specjalne
Dekarbonizacja gospodarki bez wodoru będzie bardzo trudna
Materiał partnera
Niezależność Energetyczna Miast i Gmin 2024 - Energia Miasta Szczecin
Materiał Promocyjny
Sztuczna inteligencja może być wykorzystywana w każdej branży