Aktualizacja: 25.10.2017 21:30 Publikacja: 25.10.2017 21:30
Foto: AdobeStock
Pasztet z gęsi, rolada z piersi nadziewana jabłkami lub gruszką, rozgrzewająca zupa czy też sałatka z półgęsiem – to zaledwie niektóre najbardziej znane przysmaki do wyczarowania z gęsiny. Na polski stół trafia coraz częściej, a jej wyjątkowe walory docenia urząd marszałkowski, który co roku, jesienią, promuje modę na gęsinę, tworząc z niej znak rozpoznawczy regionu.
Wydarzenia z gęsiną w roli głównej po raz kolejny zagoszczą w województwie za sprawą kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina", który wypada właśnie 11 listopada, w Święto Niepodległości.
We Wrocławiu odbyło się Dolnośląskie Forum Odbudowy Ukrainy. Jego celem było rozwinięcie dotychczasowej współpra...
W tym roku przypada 80. rocznica rozpoczęcia odbudowy stolicy po wojnie. Do obchodów zainicjowanych przez miasto...
Rusza nowa akcja zachęcająca do wsparcia regionu dotkniętego powodzią. Tym razem samorząd województwa i regional...
Finanse, zmiany demograficzne i ekologia – to największe wyzwania dla włodarzy miast w zaczynającej się kadencji...
Kraków – stolica polskiej kultury, miasto pełne cennych zabytków i unikatowych zbiorów, wpisane na Listę Światow...
W debacie o rynku pracy nie można zapominać o człowieku. Ideałem dla większości pozostaje umowa o pracę, ale technologie i potrzeba elastyczności oferują nowe rozwiązania.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas