Reklama
Rozwiń

Gęsina wraca na polskie stoły

Gęsinowa Karczma na festiwalu w Przysieku zaserwuje absolutną nowość: hot dogi z gęsiny.

Publikacja: 25.10.2017 21:30

Materiał genetyczny 90 proc. polskich gęsi pochodzi z Instytutu Zootechniki – PIB Zakład Doświadczal

Materiał genetyczny 90 proc. polskich gęsi pochodzi z Instytutu Zootechniki – PIB Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka w Kujawsko-Pomorskiem.

Foto: Rzeczpospolita, Daniel Pach

„Polacy zaś ten zwyczaj mają, dzień świętego Marcina gęś tłustą piekają" – pisał przed wiekami o tradycji serwowania dań z gęsiny na 11 listopada w wierszu Kasper Twardowski.

Urząd Marszałkowski uznał, że warto wrócić do tradycji, i od kilku lat na św. Marcina organizuje kampanie pod hasłem „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina", promując w ten sposób region. Na pomysł wpadł marszałek województwa Piotr Całbecki.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Regiony
Jak kupować mądrze gaz na zmiennym rynku
Regiony
Bezpieczne lato w Warszawie – dla wszystkich
Regiony
Gapowicze regionalnym wyzwaniem dla samorządów
Regiony
Katowice stawiają na miejską infrastrukturę rowerową
Regiony
Dolny Śląsk konsekwentnie wspiera Ukrainę