Smakowicie, regionalnie, po łowicku

W tym roku warto spróbować nie tylko różnych odmian łowickiej zalewajki, ale i innych lokalnych przysmaków.

Publikacja: 05.09.2017 21:00

Jeden z trzech zachowanych w Europie trójkątnych rynków – to tylko jedna z atrakcji Łowicza

Jeden z trzech zachowanych w Europie trójkątnych rynków – to tylko jedna z atrakcji Łowicza

Foto: materiały prasowe

Już w niedzielę, 10 września Łowicz po raz 11. zaprasza na Festiwal Dobrej Żywności Księżackie Jadło. To jedna z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych imprez plenerowych w całym regionie. Ściąga gwiazdy kuchni (Pascal Brodnicki, Magda Gessler, Bożena Dykiel, Ewa Wachowicz) i muzyki, a także gości, którzy pasjonują się kuchnią.

– Nazwa „księżackie jadło” pochodzi od nieformalnego Księstwa Łowickiego – wyjaśnia Michał Zalewski, kierownik biura ds. kultury, sportu, turystyki i organizacji pozarządowych w Urzędzie Miasta w Łowiczu, które jest organizatorem imprezy.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej