Smakowicie, regionalnie, po łowicku

W tym roku warto spróbować nie tylko różnych odmian łowickiej zalewajki, ale i innych lokalnych przysmaków.

Publikacja: 05.09.2017 21:00

Jeden z trzech zachowanych w Europie trójkątnych rynków – to tylko jedna z atrakcji Łowicza

Jeden z trzech zachowanych w Europie trójkątnych rynków – to tylko jedna z atrakcji Łowicza

Foto: materiały prasowe

Już w niedzielę, 10 września Łowicz po raz 11. zaprasza na Festiwal Dobrej Żywności Księżackie Jadło. To jedna z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych imprez plenerowych w całym regionie. Ściąga gwiazdy kuchni (Pascal Brodnicki, Magda Gessler, Bożena Dykiel, Ewa Wachowicz) i muzyki, a także gości, którzy pasjonują się kuchnią.

– Nazwa „księżackie jadło” pochodzi od nieformalnego Księstwa Łowickiego – wyjaśnia Michał Zalewski, kierownik biura ds. kultury, sportu, turystyki i organizacji pozarządowych w Urzędzie Miasta w Łowiczu, które jest organizatorem imprezy.

Swojskie smaki

Zalewajka z zasmażką jest od 2008 r. wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Jak można przeczytać „Zalewajka to bardzo znana zupa w polskiej kuchni ludowej wywodząca się z okolic Łodzi. W XIX wieku obok żurów, barszczy i polewek stanowiła główną potrawę spożywaną na śniadanie, obiad i nierzadko na kolację. Prócz ziemniaków spożywano na śniadanie zupy, których podstawę stanowiły warzywa, czasem z dodatkiem mąki, kaszy lub nawet rozgotowanego ziarna”.

W tym roku na łowickim Nowym Rynku (który jest fenomenem samym w sobie, bo jest jednym z trzech najstarszych, trójkątnych rynków w Europie) o godz. 14 koła gospodyń wiejskich będą rywalizować w konkursie na najlepszą łowicką zalewajkę, ale warto przyjechać znacznie wcześniej – festiwal startuje od godz. 10 i potrwa do godz. 22. Na scenie wystąpią: Jumper, zespół cygański Hitano i Trubadurzy. Gwiazdą wieczoru będzie Kamil Bednarek. Gościem kulinarnym imprezy – Damian Kordas, zwycięzca czwartej edycji polskiego MasterChefa.

Festiwal to przede wszystkim miejsce, gdzie można kupić regionalne, zdrowe, wyjątkowe produkty – wędliny, miody czy piwa (wystawia je browar Bednary i Łaski, a więc piwa smakowe). No i skosztować łowickiej zalewajki i wybierać najlepszą.

– Nie ma jednego przepisu, podobnie jak np. z rosołem, który w różnych częściach regionu łódzkiego czy samego Łowicza różni się tym, z czego powstaje, a więc z gawronów czy kuropatw, a tam, gdzie żyli bogaci gospodarze, był on wołowo-wieprzowy – tłumaczy Michał Zalewski.

Aleja Gwiozd

Ale festiwal to nie tylko dobre jedzenie. Dodatkową atrakcją są warsztaty ludowego rękodzielnictwa – można zobaczyć, jak zrobić koszyk z wikliny czy ratanu, garnek z gliny albo pająka czy kwiat z papieru. I spróbować samemu.

Kolorowy, łowicki folklor jest rozpoznawaną na całym świecie wizytówką regionu. Warto zobaczyć go na żywo nie tylko przy okazji najbliższego Festiwalu Dobrej Żywności. Warto wybrać się na Stary Rynek w Łowiczu na aleję Gwiozd Łowickich, która honoruje twórców ludowych i osoby zaangażowane w upowszechnianie i ochronę dóbr kultury ludowej. Jej wyjątkowość polega na tym, że – jak twierdzą etnografowie i historycy sztuki – elementy najbardziej rodzimej polskiej kultury, bez jakichkolwiek ingerencji zewnętrznych, pochodzą właśnie z kultury ludowej i łowickie należy do najczytelniejszych tego przykładów. Aby to zobaczyć, warto wstąpić do Skansenu Wsi Łowickiej w Maurzycach, leżącego 5 km na zachód od Łowicza (przy trasie Warszawa–Poznań). Wieś łowicka wykształciła swoisty i niebywale oryginalny folklor, a kultura ludowa jest jednym z najważniejszych elementów charakteryzujących Księstwo Łowickie.

Gwiozdo Łowicko to nagroda przyznawana od 2011 r. Swoje gwiozdy mają tu m.in. Julian i Wanda Brzozowscy, Janusz Kaźmierczak, Bronisława Skwarna, Marianna Sołtyszewska, Państwowy Zespół Ludowy Pieśni i Tańca Mazowsze im. Tadeusza Sygietyńskiego, rodzina Konopczyńskich, Apolonia Nowak z Kadzidła czy Zofia Czubik.

W ubiegłym tygodniu odsłonięto kolejne cztery gwiozdy w alei Gwiozd Łowickich: Genowefy Miazek, hafciarki z Różyc w gminie Kocierzew Płd. (pośmiertnie) oraz Danuty Kasprzak, rzeźbiarki i hafciarki z Wielkopolski. Za upowszechnianie i ochronę dóbr kultury ludowej gwiozdami upamiętnieni zostali w tym roku także: muzyk ludowy – wybitny klarnecista Edward Bednarek oraz Zespół Pieśni i Tańca Politechniki Warszawskiej.

Piękno ocalone

Sam Łowicz ma fenomenalną historię sięgającą średniowiecza. Zwiedzających zachwyca rynek i liczne kamieniczki z XVI i XVII w., tylko w części przebudowane. To jeden z trzech, zachowanych w pierwotnej formie, trójkątnych rynków w Europie (obok Bonn i Paryża). Został utrwalony na rycinie Georga Brauna w dziele „Civitates Orbis Terrarum”. – Najstarsza wzmianka o Łowiczu pochodzi z bulli papieża Innocentego II z 1136 r. Od XII wieku należał do arcybiskupów gnieźnieńskich – podkreśla Michał Zalewski.

Ponad dekadę temu rynek zrewitalizowano, z sukcesem o czym świadczy chociażby prestiżowa nagroda z 2007 r. Towarzystwa Urbanistów Polskich w kategorii „Zrewitalizowana przestrzeń publiczna”. Przyjezdnych zachwyca także gmach Muzeum w Łowiczu (dawne seminarium ks. misjonarzy) z najcenniejszą częścią, czyli z kaplicą św. Karola Boromeusza, zdobioną freskami Michała Anioła Palloniego, uważanymi za „najpiękniejsze freski barokowe na północ od Alp”. Warto też wstąpić do bazyliki katedralnej – katedry Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny i św. Mikołaja, która jest jednym z najstarszych kościołów w regionie. Nazywana jest „Wawelem Mazowsza”, bo pełni funkcję mauzoleum 12 prymasów Polski.

Już w niedzielę, 10 września Łowicz po raz 11. zaprasza na Festiwal Dobrej Żywności Księżackie Jadło. To jedna z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych imprez plenerowych w całym regionie. Ściąga gwiazdy kuchni (Pascal Brodnicki, Magda Gessler, Bożena Dykiel, Ewa Wachowicz) i muzyki, a także gości, którzy pasjonują się kuchnią.

– Nazwa „księżackie jadło” pochodzi od nieformalnego Księstwa Łowickiego – wyjaśnia Michał Zalewski, kierownik biura ds. kultury, sportu, turystyki i organizacji pozarządowych w Urzędzie Miasta w Łowiczu, które jest organizatorem imprezy.

Pozostało 89% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Materiał Promocyjny
Technologia na etacie
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej
Materiał Promocyjny
Problem sukcesji w polskich firmach będzie narastał