Branża spożywcza nad morzem

Linia brzegowa sprzyja turystyce na Pomorzu Zachodnim. Silną stroną regionu jest przemysł okrętowy i produkcja żywności.

Publikacja: 23.03.2017 22:00

Branża spożywcza nad morzem

Foto: Fotorzepa/Przemek Wierzchowski

Województwo zachodniopomorskie posiada bogate tradycje związane z gospodarką morską, a szczególnie z przemysłem okrętowym, rybołówstwem i turystyką nadmorską. Ponad połowa powierzchni województwa to tereny rolnicze, co sprzyja inwestycjom, oraz rozwój branży rolnej i spożywczej w regionie. Zachodniopomorskie to także dobre miejsce do rozwoju turystyki: Morze Bałtyckie, Pojezierza Wałeckie oraz Drawskie.

Charakteryzuje się bardzo dobrym położeniem względem rynków europejskich oraz państw Morza Bałtyckiego.Główny potencjał dla tworzenia kapitału ludzkiego w województwie stanowi 19 uczelni wyższych, w których kształci się 48 tys. studentów, czyli 3,4 proc. studentów w skali kraju. W regionie działają cztery specjalne strefy ekonomiczne: Kostrzyńsko-Słubicka, Mielecka, Pomorska, Słupska.Do słabych stron województwa można zaliczyć niski poziom inwestycji, niski przyrost naturalny czy ujemne saldo migracji.

Pozostało 91% artykułu
Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Ten artykuł przeczytasz z aktywną subskrypcją rp.pl!

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej