Filia targowiska z żywnością ekologiczną wystartuje niemal równo sześć lat po tym, jak swoją działalność zaczął BioBazar w byłej fabryce Norblin w Warszawie. Swoją siedzibę będzie miała w Soho Factory w prawobrzeżnej stolicy.
– Zaczynamy od sobót, ale docelowo chcielibyśmy działać, podobnie jak w Fabryce Norblina, również w środy i piątki po pracy – mówi Joanna Żuchlińska ze spółki MyEcolife, prowadzącej BioBazary.
Na praskim bazarze pojawi się początkowo około 45 wystawców. Dzięki temu, jak zaznacza Joanna Żuchlińska, klienci będą mieli duży wybór i bez problemu zrobią kompleksowe zakupy.
Chętnych, by kupować w stylu bio jest w Polsce coraz więcej. Branża szacuje, że w 2015 r. wydatki Polaków na ekologiczne produkty mogły sięgnąć nawet 800 mln zł, a 2017 r. mają szanse po raz pierwszy w historii przekroczyć poziom 1 mld zł. Żywność ekologiczną – zwaną też organiczną, bio lub eko – produkuje się z surowców wytworzonych bez użycia pestycydów czy sztucznych nawozów z poszanowaniem dla środowiska. Gwarancją jej naturalności jest znak unijny. Od 2010 r. jest to liść na zielonym tle utworzony z 12 gwiazd.
W ślad za większymi wydatkami rośnie także świadomość klientów ekożywności.