Bachor, ciulim lelowski i zozworki

Kuchnia śląska jest bogata w tradycyjne specjały. Jeszcze w tym półroczu znak unijny mogą zdobyć krupnioki.

Publikacja: 12.01.2016 20:18

Kołacz śląski to wspólny produkt regionalny województw śląskiego i opolskiego

Kołacz śląski to wspólny produkt regionalny województw śląskiego i opolskiego

Foto: materiały prasowe

– Wniosek o rejestrację nazwy „krupnioki śląskie” jako chronione oznaczenie geograficzne pomyślnie przeszedł etap krajowy i został złożony do Komisji Europejskiej – informuje Agnieszka Kotwa z Wydziału Gospodarki, Turystyki i Sportu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego.

Do pierwszej publikacji wniosku może dojść w każdej chwili – wynika z informacji „Rzeczpospolitej”. Po niej Komisja Europejska da trzy miesiące na zgłaszanie ewentualnych sprzeciwów wobec rejestracji krupnioków. Jeżeli się nie pojawią, jeszcze w tym półroczu śląski przysmak z jelit wypełnionych kaszą zostanie 38. produktem z Polski ze znakiem unijnym.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem