Reklama

Śledź królem tradycyjnej kołobrzeskiej kuchni

Rosół z głów dorsza, wątróbki z dorsza bałtyckiego z ogórkiem kołobrzeskim czy śledzik w zalewie gruszkowo-octowej to tylko część z odzyskiwanych i wciąż tworzonych tradycji kulinarnych regionu.

Publikacja: 17.12.2015 17:13

35. potrawa z Zachodniopomorskiego na liście produktów tradycyjnych to śledź po kołobrzesku

35. potrawa z Zachodniopomorskiego na liście produktów tradycyjnych to śledź po kołobrzesku

Foto: 123RF

Śledź ma na Pomorzu zarówno znaczenie kulinarne, gospodarcze, jak i kulturowe – dawniej na zakończeniu postu urządzano na przykład symboliczne pogrzeby tej ryby. – Historia ludzkości to nie tylko historia wojen. To także historia naszej kuchni. Poznając ją, poznajemy samych siebie. Kultura i sztuka kulinarna jest tą częścią naszego dziedzictwa, która łączy nacje i narody – mówi Beata Mieczkowska-Miśtak z Laboratorium Pomysłów w Kołobrzegu. Niedawno nakładem tej firmy ukazała się książka „Smaczny Kołobrzeg”, w której oprócz tradycyjnych przepisów z regionu zaprezentowano unowocześnione wersje pomysłu szefów kuchni najlepszych tutejszych restauracji. Pomogli także mieszkańcy regionu, między innymi brat Beaty Mieczkowskiej-Miśtak Marek Pietrzela. To on udoskonalił stary rodzinny przepis na śledzika kołobrzeskiego.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Archiwum
Znaleźć sposób na nierówną walkę z korkami
Archiwum
W Kujawsko-Pomorskiem uczą się od gwiazd Doliny Krzemowej
Archiwum
O finansach samorządów na Europejskim Kongresie Samorządów
Archiwum
Pod hasłem #LubuskieChallenge – Łączy nas przyszłość
Archiwum
Nie można zapominać o ogrodach, bo dzięki nim żyje się lepiej
Reklama
Reklama