Proziaki, kacapoły, kruszon, czyli 190 smakołyków

Symbolem województwa jest bogactwo tradycyjnych smaków. Wykorzystuje je do promocji.

Aktualizacja: 21.06.2015 18:50 Publikacja: 21.06.2015 18:23

Miód spadziowy chroniony unijnym oznaczeniem

Miód spadziowy chroniony unijnym oznaczeniem

Foto: materiały prasowe

– Dziedzictwo kulinarne jest obok pięknej przyrody niezwykle ważnym walorem regionu, które należy chronić, ale także wykorzystać jako dodatkowe źródło dochodu, zwłaszcza dla rolników i  małych przedsiębiorstw rolno-spożywczych oraz gospodarstw agroturystycznych – mówi Władysław Ortyl, marszałek województwa podkarpackiego.

O potencjale Podkarpacia świadczy liczba produktów tradycyjnych, które trafiły na listę prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa. Mając 190 specjałów, zajmuje ono pierwsze miejsce w Polsce, dystansując znacznie pozostałe województwa.

Na tym z pewnością się nie skończy. – Do dziś wpłynęło do Urzędu Marszałkowskiego kolejnych 150 wniosków o rejestrację tradycyjnie wędzonych wyrobów wędliniarskich z Podkarpacia – podkreśla Ortyl.

Jako wizytówki regionu marszałek wymienia miody, chleby pieczone na liściu kapusty, wędliny, sery i nalewki. Na ministerialnej liście nie brakuje też produktów o oryginalnych nazwach, jak proziaki, czyli placki mączne z sodą, kacapoły, czyli podkarpackie pyzy ziemniaczane, i podkarpacki kruszon z białego wina i suszonych owoców.

Podkarpackie doczekało się też produktów objętych ochroną przez Komisję Europejską. W gronie 37 wyrobów z Polski, które do tej pory otrzymały unijne znaki, są fasola wrzawska i podkarpacki miód spadziowy. W ich przypadku jest to Chroniona Nazwa Pochodzenia.

Fasola wrzawska wygrała ubiegłoroczny konkurs internetowy na produkt i miejsce roku zorganizowany w ramach kampanii promocyjnej Trzy Znaki Smaku, którą prowadzą Agencja Rynku Rolnego i Ministerstwo Rolnictwa.

– Fasola wrzawska prezentuje jakość i autentyzm regionu, z którego pochodzi, co wpływa na tak duże zainteresowanie konsumentów – komentuje Dorota Kubuj reprezentującą Trzy Znaki Smaku.

W prezentacji Podkarpacia, jako regionu o bogatych tradycjach kulinarnych, pomagają liczne imprezy. W maju 2015 r. po raz dziewiąty w Rzeszowie odbyły się Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości Ekogala. W stolicy Podkarpacia prezentowali się lokalni przetwórcy oraz wystawcy z Włoch, Węgier, Ukrainy, Grecji.

W maju odbyła się też pierwsza edycja rzeszowskiego jarmarku, na którym można było kupić ekologiczne produkty z Karpat. – Celem imprezy jest przedstawienie lokalnych twórców oraz producentów żywności – mówi Katarzyna Dybaś z Urzędu Miasta Rzeszowa.

Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia Pro Carpathia, zwraca uwagę, że regionalna i tradycyjna kuchnia jest ważnym elementem turystycznych wojaży, a także częścią historii województwa podkarpackiego. – Podróże są często okazją, aby doświadczyć w kuchni czegoś nowego albo powrócić do dawnych wrażeń, które nas kiedyś urzekły – mówi Staszewski.

Pro Carpathia jest animatorem działającego od dwóch lat Klastra Podkarpackie Smaki, który ma ponad 60 członków, w tym biura podróży, pensjonaty i lokale gastronomiczne. W 2013 r. wystartował stworzony przez Pro Carpathię Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki. W jego skład wchodzi 40 restauracji, karczm, oberż i gospodarstw agroturystycznych.

W promocję regionu angażują się lokalne firmy. Robi tak Centrum Ursa Maior i należąca do niej Bieszczadzka Wytwórnia Piwa (BWP). Swoje piwa nazwała Żar nad Wetliną i Deszcz w Cisnej.

– W naszym sklepie Esencja Karpat sprzedajemy produkty lokalnych wytwórców: ekologiczne miody, suszone owoce, ceramikę, artystyczne wyroby z drewna i szkła – mówi Agnieszka Łopata, współwłaścicielka BWP. – Wydaliśmy „Bieszczadnik Kulinarny", w którym prezentujemy 15 miejsc, głównie w Bieszczadach, oferujących potrawy regionalne.

Materiał partnera
Dolny Śląsk mocno stawia na turystykę
Materiał Promocyjny
Tajniki oszczędnościowych obligacji skarbowych. Możliwości na różne potrzeby
Regiony
Samorządy na celowniku hakerów
Materiał partnera
Niezależność Energetyczna Miast i Gmin 2024 - Energia Miasta Szczecin
Regiony
Nie tylko infrastruktura, ale też kultura rozwijają regiony
Materiał Promocyjny
Naukowa Fundacja Polpharmy ogłasza start XXIII edycji Konkursu o Grant Fundacji
Regiony
Tychy: Rządy w mieście przejmuje komisarz wybrany przez Mateusza Morawieckiego