Reklama

Proziaki, kacapoły, kruszon, czyli 190 smakołyków

Symbolem województwa jest bogactwo tradycyjnych smaków. Wykorzystuje je do promocji.

Aktualizacja: 21.06.2015 18:50 Publikacja: 21.06.2015 18:23

Miód spadziowy chroniony unijnym oznaczeniem

Miód spadziowy chroniony unijnym oznaczeniem

Foto: materiały prasowe

– Dziedzictwo kulinarne jest obok pięknej przyrody niezwykle ważnym walorem regionu, które należy chronić, ale także wykorzystać jako dodatkowe źródło dochodu, zwłaszcza dla rolników i  małych przedsiębiorstw rolno-spożywczych oraz gospodarstw agroturystycznych – mówi Władysław Ortyl, marszałek województwa podkarpackiego.

O potencjale Podkarpacia świadczy liczba produktów tradycyjnych, które trafiły na listę prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa. Mając 190 specjałów, zajmuje ono pierwsze miejsce w Polsce, dystansując znacznie pozostałe województwa.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Regiony
Jak kupować mądrze gaz na zmiennym rynku
Regiony
Bezpieczne lato w Warszawie – dla wszystkich
Regiony
Gapowicze regionalnym wyzwaniem dla samorządów
Regiony
Katowice stawiają na miejską infrastrukturę rowerową
Regiony
Dolny Śląsk konsekwentnie wspiera Ukrainę
Reklama
Reklama