Proziaki, kacapoły, kruszon, czyli 190 smakołyków

Symbolem województwa jest bogactwo tradycyjnych smaków. Wykorzystuje je do promocji.

Aktualizacja: 21.06.2015 18:50 Publikacja: 21.06.2015 18:23

Miód spadziowy chroniony unijnym oznaczeniem

Miód spadziowy chroniony unijnym oznaczeniem

Foto: materiały prasowe

– Dziedzictwo kulinarne jest obok pięknej przyrody niezwykle ważnym walorem regionu, które należy chronić, ale także wykorzystać jako dodatkowe źródło dochodu, zwłaszcza dla rolników i  małych przedsiębiorstw rolno-spożywczych oraz gospodarstw agroturystycznych – mówi Władysław Ortyl, marszałek województwa podkarpackiego.

O potencjale Podkarpacia świadczy liczba produktów tradycyjnych, które trafiły na listę prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa. Mając 190 specjałów, zajmuje ono pierwsze miejsce w Polsce, dystansując znacznie pozostałe województwa.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Odbierz 20 zł zniżki - wybierz Płatności Powtarzalne

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne. Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu
Regiony
Katowice stawiają na miejską infrastrukturę rowerową
Regiony
Dolny Śląsk konsekwentnie wspiera Ukrainę
Regiony
Tak Warszawa podniosła się z ruin
Regiony
Dolny Śląsk zaprasza turystów. Szczególnie teraz
Regiony
Odważne decyzje w trudnych czasach