Jedną z nich jest mazowiecki Mazurkas Catering 360°, który zawarł ostatnio kontrakt z katowicką spółką PTWP Event Center. Efektem tej umowy jest nie tylko wyłączna obsługa kateringowa Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach.
- Jest to także kolejny duży krok w naszym rozwoju na rynku krajowym. Tworzymy tu bowiem oddział naszej firmy – mówi Michał Kozak, dyrektor generalny Mazurkas Catering 360° oraz MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel.
Nie tylko Warszawa
Istniejący od 2001 r. czołowy gracz rynku kateringu, świadczy już usługi na terenie kraju. Do tej pory robił to wykorzystując zaplecze magazynowo – gastronomiczne w Ożarowie Mazowieckim, gdzie znajduje się jego siedziba. Teraz będzie miał do dyspozycji także kuchnię o powierzchni 1,1 tys. m kw w katowickim MCK. A to, jak zaznacza Michał Kozak, ułatwi podbój południowej Polski, która ma znaczny potencjał.
Pierwszym dużym wydarzeniem realizowanym wspólnie z PTWP Event Center był Europejski Kongres Gospodarczy. Podczas tej majowej imprezy, Mazurkas Catering 360° przez trzy dni obsłużył ponad 8 tys. osób.
Firma szacuje, że tylko w Katowicach rocznie obsłuży około 100 tys. osób. - To bardzo ostrożne założenia – uważa Michał Kozak. Jak zaznacza, największa sala o powierzchni 10 tys. mkw. pozwala na zorganizowanie konferencji dla 9 tys. osób. W połączeniu z pozostałą przestrzenią, także sąsiadującej Hali Widowiskowo-Sportowej Spodek, liczba ta może sięgnąć nawet 25 tys. osób.