Reklama
Rozwiń

Rozmowa z Leszkiem Popiołkiem, piwowarem z Tyskich Browarów Książęcych

Wierzę, że dobre piwo zawsze się obroni – przekonuje Leszek Popiołek, piwowar z Tyskich Browarów Książęcych.

Publikacja: 12.07.2016 22:00

Rozmowa z Leszkiem Popiołkiem, piwowarem z Tyskich Browarów Książęcych

Foto: materiały prasowe

Rz: Jak poznać, czy piwo jest dobre i świeże?

Leszek Popiołek: Piwo musi być czyste w smaku. Powinniśmy wyczuwać w nim jedynie aromaty słodu i chmielu. Nadmierna kwasowość oznacza infekcję bakteryjną, a posmak mokrego kartonu, że piwo jest stare, utlenione. Zapachy kuchenne czy, jak nazywamy to w branży, starej ścierki oznacza, że piwo jest zepsute i nie powinniśmy go pić. Wady te powstają w pubach lub sklepach, ponieważ piwo, które opuszcza browar jest bez skazy – czuwa nad tym panel sensoryczny.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Regiony
Bezpieczne lato w Warszawie – dla wszystkich
Regiony
Gapowicze regionalnym wyzwaniem dla samorządów
Regiony
Katowice stawiają na miejską infrastrukturę rowerową
Regiony
Dolny Śląsk konsekwentnie wspiera Ukrainę
Regiony
Tak Warszawa podniosła się z ruin