Natura zagościła na talerzach

O tym, że rynek żywności ekologicznej jest żyłą złota, świadczy ostatnia decyzja Danone, spożywczego giganta rozdającego karty na światowym rynku produktów z mleka, odżywek dla dzieci czy wód butelkowanych (w Polsce należy do niego Żywiec Zdrój).

Publikacja: 14.07.2016 22:00

Beata Drewnowska

Beata Drewnowska

Foto: Fotorzepa / Pisarek Dominik

Na początku lipca ogłosił, że aż za 10 mld dol. kupi amerykańską firmę WhiteWave Foods, właściciela marki mleka sojowego Silk. Przy okazji umocni się na światowym rynku bioproduktów, których popularność jest na świecie coraz większa.

W najbardziej rozwiniętych krajach Europy Zachodniej i w Ameryce Północnej udział produktów rolnictwa ekologicznego w całym rynku spożywczym wynosi od 2 do 6 proc. W Polsce jest to wciąż nie więcej niż 0,5 proc. Ale szybko nadrabiamy zaległości. Sprzedaż ekologicznej żywności rośnie u nas w tempie niemal 20 proc. rocznie, a wartość rynku zbliża się do 800 mln zł. Nie dziwi więc, że także u nas chcą zaistnieć mocniej zagraniczni gracze. Wśród nich jest EcorNaturaSi, lider włoskiego rynku eko, który kupił ostatnio większościowy pakiet akcji Organic Farma Zdrowia, m.in. największej sieci sklepów ze zdrową żywnością nad Wisłą.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Regiony
Katowice stawiają na miejską infrastrukturę rowerową
Regiony
Dolny Śląsk konsekwentnie wspiera Ukrainę
Regiony
Tak Warszawa podniosła się z ruin
Regiony
Dolny Śląsk zaprasza turystów. Szczególnie teraz
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Regiony
Odważne decyzje w trudnych czasach