Cydr przypadł Polakom do gustu

W Polsce zapanowała moda na lekkie alkohole z jabłek. Swój udział mają w tym niszowe trunki z Małopolski.

Publikacja: 07.08.2016 22:00

Tłocznia Chocznia oferująca 18 różnych soków, m.in. z jabłek i kłączy pokrzywy.

Tłocznia Chocznia oferująca 18 różnych soków, m.in. z jabłek i kłączy pokrzywy.

Foto: materiały prasowe

Cydry, jeszcze kilka lat termu niemal nieznane w Polsce, przebojem weszły na nasz rynek alkoholowy. W 2016 roku ich sprzedaż może sięgnąć 15 mln litrów i będzie o jedną czwartą wyższa niż przed rokiem. W porównaniu do piwa, wódki czy wina to wciąż niewiele, ale w ubiegłym roku cydry wyprzedziły już pod względem popularności znane od lat wermuty, brandy, rum czy gin.

Urok starych odmian

Pozostało jeszcze 92% artykułu

99 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Regiony
Dolny Śląsk zaprasza turystów. Szczególnie teraz
Regiony
Odważne decyzje w trudnych czasach
Materiał partnera
Kraków – stolica kultury i nowoczesna metropolia
Regiony
Gdynia Sailing Days już po raz 25.
Materiał partnera
Ciechanów idealny na city break