Reklama
Rozwiń

Cydr przypadł Polakom do gustu

W Polsce zapanowała moda na lekkie alkohole z jabłek. Swój udział mają w tym niszowe trunki z Małopolski.

Publikacja: 07.08.2016 22:00

Tłocznia Chocznia oferująca 18 różnych soków, m.in. z jabłek i kłączy pokrzywy.

Tłocznia Chocznia oferująca 18 różnych soków, m.in. z jabłek i kłączy pokrzywy.

Foto: materiały prasowe

Cydry, jeszcze kilka lat termu niemal nieznane w Polsce, przebojem weszły na nasz rynek alkoholowy. W 2016 roku ich sprzedaż może sięgnąć 15 mln litrów i będzie o jedną czwartą wyższa niż przed rokiem. W porównaniu do piwa, wódki czy wina to wciąż niewiele, ale w ubiegłym roku cydry wyprzedziły już pod względem popularności znane od lat wermuty, brandy, rum czy gin.

Urok starych odmian

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Regiony
Bezpieczne lato w Warszawie – dla wszystkich
Regiony
Gapowicze regionalnym wyzwaniem dla samorządów
Regiony
Katowice stawiają na miejską infrastrukturę rowerową
Regiony
Dolny Śląsk konsekwentnie wspiera Ukrainę
Regiony
Tak Warszawa podniosła się z ruin