Reklama
Rozwiń
Reklama

Cydr przypadł Polakom do gustu

W Polsce zapanowała moda na lekkie alkohole z jabłek. Swój udział mają w tym niszowe trunki z Małopolski.

Publikacja: 07.08.2016 22:00

Tłocznia Chocznia oferująca 18 różnych soków, m.in. z jabłek i kłączy pokrzywy.

Tłocznia Chocznia oferująca 18 różnych soków, m.in. z jabłek i kłączy pokrzywy.

Foto: materiały prasowe

Cydry, jeszcze kilka lat termu niemal nieznane w Polsce, przebojem weszły na nasz rynek alkoholowy. W 2016 roku ich sprzedaż może sięgnąć 15 mln litrów i będzie o jedną czwartą wyższa niż przed rokiem. W porównaniu do piwa, wódki czy wina to wciąż niewiele, ale w ubiegłym roku cydry wyprzedziły już pod względem popularności znane od lat wermuty, brandy, rum czy gin.

Urok starych odmian

Pozostało jeszcze 92% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Regiony
Co dziewiąty mężczyzna w kraju ma problemy ze spłatą zaległych zobowiązań
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Okiem samorządowca
Prezydent Olsztyna: Stawiamy na komunikację zbiorową
Regiony
Dolny Śląsk rewitalizuje linie kolejowe i inwestuje w pociągi
Regiony
Jak kupować mądrze gaz na zmiennym rynku
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Regiony
Bezpieczne lato w Warszawie – dla wszystkich
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama