Jesień – czas na gęsinę

Kujawsko-pomorska gęsina jest dziś tak rozpoznawalną marką, jak śląskie rolady z modrą kapustą czy rogale świętomarcińskie w Wielkopolsce.

Publikacja: 26.10.2016 23:00

Jesień – czas na gęsinę

Foto: Fotorzepa, Daniel Pach Daniel Pach

Kiedy zbliża się Święto Niepodległości, gospodynie na Kujawach wiedzą już, co podadzą na stół. Gęś, najlepiej tą kołudzką owsianą – dumę regionu. – Dopasana owsem nabiera kruchości i tłustości, a jej walory zdrowotne, tzw. dobry cholesterol, są niepodważalne. Trzeba umieć ją zrobić, musi być dobrej jakości, ale ona się potrafi smakoszowi odwdzięczyć. To po prostu niebo w gębie - mówi Piotr Lenart, pasjonat kuchni polskiej, miłośnik regionalnej gęsiny.

Od siedmiu lat jesienią promuje ją urząd marszałkowski. Akcję „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina" (św. Marcina wypada właśnie 11 Listopada w Dzień Niepodległości) zna tu każdy. Corocznie można wygrać w konkursach, ufundowane przez marszałka województwa tuszki gęsie. W tym roku będzie ich 2 tysiące. Smakowite nagrody będą rozdawane zwycięzcom 5 listopada. Skąd pomysł na gęsinową kampanię?

– W Kujawsko-pomorskiem konsekwentnie promujemy tradycję rodzinnego spotkania przy stole, zwłaszcza w tak wyjątkowym dla Polaków dniu, jak Święto Niepodległości. Naszą kampanią zachęcamy do budowania więzów rodzinnych i kultywowania patriotyzmu, ale też wspólnego świętowania i dobrej zabawy przy gęsinie – mówi marszałek Piotr Całbecki.

Moda na gęsinę, którą konsekwentnie buduje się od siedmiu lat, to jeden z najbardziej widocznych sukcesów promocyjnych województwa. Stoją za tym nie tylko kulinarne obyczaje Kujaw i Pomorza, ale także całkiem współczesne aspekty gospodarcze. W Kołudzie Wielkiej w powiecie inowrocławskim działa Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki, z którego pochodzi słynna gęś biała kołudzka. Renesans przeżywa hodowla gęsi rypińskiej, którą hodowcy z sukcesem promują na krajowych i zagranicznych stołach.

Najpopularniejszym wydarzeniem kampanii gęsinowej na św. Marcina jest zaplanowany na weekend Narodowego Święta Niepodległości (11 i 12 listopada) Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny w Przysieku pod Toruniem. To największy w Polsce kiermasz gęsich tuszek i produktów z gęsiny, który w ciągu dwóch dni odwiedza kilkanaście tysięcy osób. – Można tu kupić wszystko, co wiąże się z gęsią, ale także i inne regionalne przysmaki i wyroby. Przygotowujemy wiele atrakcji, dużą popularnością cieszą się pokazy kulinarne znanych kucharzy – zachęca Jan Syrdyka, wójt gminy Zławieś Wielka, do której należy Przysiek. W tym roku potrawy z gęsiny gotować m.in. Jakub Kuroń i Marietta Marecka. Do Przysieka kursują z Torunia bezpłatne autobusy.

Kto nie będzie mógł być w tych dniach w Przysieku, a ma ochotę skosztować wybornej regionalnej gęsiny, niech szuka restauracji w całej Polsce, które włączają się w kujawsko-pomorską kampanię i z tej okazji serwują gęsinowe potrawy. – Poznamy je po umieszczonych w widocznych miejscach naklejkach z gęsinowym logo - mówi Jacek Piotrowski.

Z gęsiny, jak zapewnia Lenart, można wyczarować smakowite cudeńka. - Rarytasem jest pierś wędzona na zimno przez tydzień, nasze fois gras - pasztet z sadełka i wątróbek gęsich - wymienia Lenart. Smak gęsiny jest wyjątkowy - przypomina bardziej dziczyznę.

Kiedy zbliża się Święto Niepodległości, gospodynie na Kujawach wiedzą już, co podadzą na stół. Gęś, najlepiej tą kołudzką owsianą – dumę regionu. – Dopasana owsem nabiera kruchości i tłustości, a jej walory zdrowotne, tzw. dobry cholesterol, są niepodważalne. Trzeba umieć ją zrobić, musi być dobrej jakości, ale ona się potrafi smakoszowi odwdzięczyć. To po prostu niebo w gębie - mówi Piotr Lenart, pasjonat kuchni polskiej, miłośnik regionalnej gęsiny.

Pozostało 85% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Materiał partnera
Ciechanów idealny na city break
Materiał partnera
Nowa trakcja turystyczna Pomorza Zachodniego
Materiał partnera
Dolny Śląsk mocno stawia na turystykę
Regiony
Samorządy na celowniku hakerów
Akcje Specjalne
Firmy chcą działać w sposób zrównoważony
Materiał partnera
Niezależność Energetyczna Miast i Gmin 2024 - Energia Miasta Szczecin
Materiał Promocyjny
Sztuczna inteligencja może być wykorzystywana w każdej branży