Reklama
Rozwiń

Jesień – czas na gęsinę

Kujawsko-pomorska gęsina jest dziś tak rozpoznawalną marką, jak śląskie rolady z modrą kapustą czy rogale świętomarcińskie w Wielkopolsce.

Publikacja: 26.10.2016 23:00

Jesień – czas na gęsinę

Foto: Fotorzepa, Daniel Pach Daniel Pach

Kiedy zbliża się Święto Niepodległości, gospodynie na Kujawach wiedzą już, co podadzą na stół. Gęś, najlepiej tą kołudzką owsianą – dumę regionu. – Dopasana owsem nabiera kruchości i tłustości, a jej walory zdrowotne, tzw. dobry cholesterol, są niepodważalne. Trzeba umieć ją zrobić, musi być dobrej jakości, ale ona się potrafi smakoszowi odwdzięczyć. To po prostu niebo w gębie - mówi Piotr Lenart, pasjonat kuchni polskiej, miłośnik regionalnej gęsiny.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Regiony
Bezpieczne lato w Warszawie – dla wszystkich
Regiony
Gapowicze regionalnym wyzwaniem dla samorządów
Regiony
Katowice stawiają na miejską infrastrukturę rowerową
Regiony
Dolny Śląsk konsekwentnie wspiera Ukrainę
Regiony
Tak Warszawa podniosła się z ruin