Jesień – czas na gęsinę

Kujawsko-pomorska gęsina jest dziś tak rozpoznawalną marką, jak śląskie rolady z modrą kapustą czy rogale świętomarcińskie w Wielkopolsce.

Publikacja: 26.10.2016 23:00

Jesień – czas na gęsinę

Foto: Fotorzepa, Daniel Pach Daniel Pach

Kiedy zbliża się Święto Niepodległości, gospodynie na Kujawach wiedzą już, co podadzą na stół. Gęś, najlepiej tą kołudzką owsianą – dumę regionu. – Dopasana owsem nabiera kruchości i tłustości, a jej walory zdrowotne, tzw. dobry cholesterol, są niepodważalne. Trzeba umieć ją zrobić, musi być dobrej jakości, ale ona się potrafi smakoszowi odwdzięczyć. To po prostu niebo w gębie - mówi Piotr Lenart, pasjonat kuchni polskiej, miłośnik regionalnej gęsiny.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Regiony
Dolny Śląsk konsekwentnie wspiera Ukrainę
Regiony
Tak Warszawa podniosła się z ruin
Regiony
Dolny Śląsk zaprasza turystów. Szczególnie teraz
Regiony
Odważne decyzje w trudnych czasach
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Materiał partnera
Kraków – stolica kultury i nowoczesna metropolia