Jesień – czas na gęsinę

Kujawsko-pomorska gęsina jest dziś tak rozpoznawalną marką, jak śląskie rolady z modrą kapustą czy rogale świętomarcińskie w Wielkopolsce.

Publikacja: 26.10.2016 23:00

Jesień – czas na gęsinę

Foto: Fotorzepa, Daniel Pach Daniel Pach

Kiedy zbliża się Święto Niepodległości, gospodynie na Kujawach wiedzą już, co podadzą na stół. Gęś, najlepiej tą kołudzką owsianą – dumę regionu. – Dopasana owsem nabiera kruchości i tłustości, a jej walory zdrowotne, tzw. dobry cholesterol, są niepodważalne. Trzeba umieć ją zrobić, musi być dobrej jakości, ale ona się potrafi smakoszowi odwdzięczyć. To po prostu niebo w gębie - mówi Piotr Lenart, pasjonat kuchni polskiej, miłośnik regionalnej gęsiny.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

79 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Regiony
Dolny Śląsk zaprasza turystów. Szczególnie teraz
Materiał Promocyjny
Przed wyjazdem na upragniony wypoczynek
Regiony
Odważne decyzje w trudnych czasach
Materiał partnera
Kraków – stolica kultury i nowoczesna metropolia
Regiony
Gdynia Sailing Days już po raz 25.
Materiał partnera
Ciechanów idealny na city break