Aktualizacja: 14.11.2016 23:00 Publikacja: 14.11.2016 23:01
Koszty ratowania twierdzy przekroczyły już 20 mln zł.
Foto: 123 rf
Przez wiele powojennych lat w kazamatach Twierdzy Wisłoujście magazynowano pulpę buraczaną, kwaszone ogórki i zacier na słynne wino owocowe „Kordian", a mury kruszyły się od żrących wyziewów z hałd siarki z pobliskiego Siarkopolu. Wydawało się, że dzieje fortecy - wpisanej na listę stu najbardziej zagrożonych zabytków na świecie, World Monuments Watch - dobiegają kresu. Dziś, dzięki trwającym niemal nieprzerwanie od 2003 r. pracom remontowym, jedna z najsilniejszych a zarazem najcenniejszych architektonicznie i historycznie morskich fortec Europy odzyskuje dawną świetność.
We Wrocławiu odbyło się Dolnośląskie Forum Odbudowy Ukrainy. Jego celem było rozwinięcie dotychczasowej współpra...
W tym roku przypada 80. rocznica rozpoczęcia odbudowy stolicy po wojnie. Do obchodów zainicjowanych przez miasto...
Rusza nowa akcja zachęcająca do wsparcia regionu dotkniętego powodzią. Tym razem samorząd województwa i regional...
Finanse, zmiany demograficzne i ekologia – to największe wyzwania dla włodarzy miast w zaczynającej się kadencji...
Kraków – stolica polskiej kultury, miasto pełne cennych zabytków i unikatowych zbiorów, wpisane na Listę Światow...
W debacie o rynku pracy nie można zapominać o człowieku. Ideałem dla większości pozostaje umowa o pracę, ale technologie i potrzeba elastyczności oferują nowe rozwiązania.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas