Małopolska wieś czeka na prawdziwych smakoszy

Miody, jarzębina, konfitury, a może wędzony pstrąg. Takie potrawy można znaleźć na szlaku „Wieś dla smakoszy".

Publikacja: 12.03.2017 21:00

W Orawskim Dworze można m.in. obejrzeć obrazy na szkle Stanisława Wyrtla.

W Orawskim Dworze można m.in. obejrzeć obrazy na szkle Stanisława Wyrtla.

Foto: materiały prasowe

Małopolska Organizacja Turystyczna zakończyła pierwszy etap wyboru obiektów do projektu „Wieś dla smakoszy". Projekt ma na celu wyłonienie i promocję miejsc atrakcyjnych dla turystów, promujących dziedzictwo kulinarne Małopolski. Efektem będzie publikacja prezentujące wybrane obiekty.

W ścisłej czołówce konkursu znalazła się Amigówka z miejscowości Mietniów koło Wieliczki. Jak opisują organizatorzy konkursu, to „klimatyczny drewniany dom na Pogórzu Wielickim w otoczeniu ogrodu, łąk i lasu z wiejską altaną, kominkiem i tarasem". Można tam posmakować miodów bzowych, jarzębiny w swojskim syropie i lokalnych serów, konfitury z płatków róży, galaretki z kwiatu czarnego bzu, wina i cydru z Winnicy Wieliczka.

Z kolei w karcie karczmy Pod Wielką Solą w Wieliczce znajdują się np. żeberka z miodem i piwem, żurek po krakowsku, pstrąg zawojski, pierogi z twarożkiem, wiśniami i różą. W tym miejscu organizowane są warsztaty m.in. z pieczenia proziaków, gotowania polewki piwnej, lepienia pierogów.

Zagroda edukacyjna Pszczółki w Pałecznicy to sad i ogród warzywny, stawy z rybami, pasieka i zwierzyniec. Można tam degustować miody. Odbywają się zajęcia z pszczelarstwa, znajduje się tam też makieta bitwy pod Racławicami, prezentowane jest na obrazach dzieło Adama Mickiewicza „Pan Tadeusz" . W karcie znajduje się m.in. rosół domowy, a także gęś pieczona z jabłkami.

Pstrąg Ojcowski zlokalizowany jest obok stawów rybnych w Ojcowie, w sąsiedztwie parku narodowego. Można smakować tam świeżo wędzonego pstrąga potokowego, zapiekankę ziemniaczaną z pstrągiem ojcowskim, degustować wina z jurajskich winnic. Do dyspozycji gości jest wędzarnia, ogródek grillowy, pomost z leżakami oraz łódka do pływania po stawie.

Cafe Pensjonat Lanckorona to kawiarnia artystyczna zlokalizowana na spadzistym rynku lanckorońskim, w zabytkowym budynku dawnego magistratu. Tamtejsza kuchnia serwuje chrzanówkę lanckorońską i własne herbaty owocowe, słynie też z pierogów (ruskie z czosnkiem niedźwiedzim, kasza z pokrzywą oraz czerwona soczewica) i z syropów, np. z mniszka lekarskiego, kwiatu czarnego bzu, czerwonej porzeczki, agrestu.

Tęczowa Góra ze Skawinki koło Lanckorony to drewniany dom otoczony ogrodem, gdzie można wypocząć przy ognisku lub na hamaku. W karcie są produkty własne, m.in. syrop z mięty czekoladowej, galaretka z róży na białym winie, mus brzoskwiniowy, a także produkty lokalne: sorbet z róży, truskawka w syropie z kwiatów bzu, miód i pyłek kwiatowy. W domu tym organizowane są warsztaty zielarskie połączone z pieczeniem wiejskich bułeczek z dodatkiem ziół.

Orawski Dwór w Zubrzycy Górnej to pensjonat zbudowany z drewna i kamienia z widokiem na Tatry, Gorce i Babią Górę. Karczma Orawska Izba mieści m.in. galerię obrazów na szkle Stanisława Wyrtla. Goście mogą wybrać z karty m.in. kluski orawskie, krzonówkę, sery owcze.

Gospodarstwo Zaczarowane Wzgórze znajduje się w miejscowości Czasław koło Raciechowic. Znajduje się tam m.in. stadnina koni różnych ras oraz zwierzyniec. W menu jest m.in. zupa z raciechowickich jabłek z orzechami laskowymi.

W Cichawce koło Łopanowa znajduje się zaś Frankówka Mała. Lokalna Informacja Turystyczna i Bar Regionalny. Serwuje on m.in. pieczywo z własnego pieca, pizzę, cebulaczki, pierogi, krokiety i naleśniki.

Na szlaku polecanym przez Małopolską Organizację Turystyczną znajduje się też Winnica Nowizny w miejscowości Połom Mały w gminie Iwkowa, na tzw. śliwkowym szlaku. Goście otrzymują tam porcję wiadomości o winiarstwie i o tradycjach suszenia owoców. W zagrodzie hodowane są daniele, jest też park linowy. W karcie dominują śliwki, które są m.in. w pierogach, można też wypić połomskie wino śliwkowe).

Małopolska Organizacja Turystyczna zakończyła pierwszy etap wyboru obiektów do projektu „Wieś dla smakoszy". Projekt ma na celu wyłonienie i promocję miejsc atrakcyjnych dla turystów, promujących dziedzictwo kulinarne Małopolski. Efektem będzie publikacja prezentujące wybrane obiekty.

W ścisłej czołówce konkursu znalazła się Amigówka z miejscowości Mietniów koło Wieliczki. Jak opisują organizatorzy konkursu, to „klimatyczny drewniany dom na Pogórzu Wielickim w otoczeniu ogrodu, łąk i lasu z wiejską altaną, kominkiem i tarasem". Można tam posmakować miodów bzowych, jarzębiny w swojskim syropie i lokalnych serów, konfitury z płatków róży, galaretki z kwiatu czarnego bzu, wina i cydru z Winnicy Wieliczka.

Pozostało 81% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Regiony
Dolny Śląsk zaprasza turystów. Szczególnie teraz
Materiał Promocyjny
Sieci, czyli wąskie gardło transformacji energetycznej
Regiony
Odważne decyzje w trudnych czasach
Materiał partnera
Kraków – stolica kultury i nowoczesna metropolia
Regiony
Gdynia Sailing Days już po raz 25.
Materiał partnera
Ciechanów idealny na city break