Małopolska Organizacja Turystyczna zakończyła pierwszy etap wyboru obiektów do projektu „Wieś dla smakoszy". Projekt ma na celu wyłonienie i promocję miejsc atrakcyjnych dla turystów, promujących dziedzictwo kulinarne Małopolski. Efektem będzie publikacja prezentujące wybrane obiekty.
W ścisłej czołówce konkursu znalazła się Amigówka z miejscowości Mietniów koło Wieliczki. Jak opisują organizatorzy konkursu, to „klimatyczny drewniany dom na Pogórzu Wielickim w otoczeniu ogrodu, łąk i lasu z wiejską altaną, kominkiem i tarasem". Można tam posmakować miodów bzowych, jarzębiny w swojskim syropie i lokalnych serów, konfitury z płatków róży, galaretki z kwiatu czarnego bzu, wina i cydru z Winnicy Wieliczka.
Z kolei w karcie karczmy Pod Wielką Solą w Wieliczce znajdują się np. żeberka z miodem i piwem, żurek po krakowsku, pstrąg zawojski, pierogi z twarożkiem, wiśniami i różą. W tym miejscu organizowane są warsztaty m.in. z pieczenia proziaków, gotowania polewki piwnej, lepienia pierogów.
Zagroda edukacyjna Pszczółki w Pałecznicy to sad i ogród warzywny, stawy z rybami, pasieka i zwierzyniec. Można tam degustować miody. Odbywają się zajęcia z pszczelarstwa, znajduje się tam też makieta bitwy pod Racławicami, prezentowane jest na obrazach dzieło Adama Mickiewicza „Pan Tadeusz" . W karcie znajduje się m.in. rosół domowy, a także gęś pieczona z jabłkami.
Pstrąg Ojcowski zlokalizowany jest obok stawów rybnych w Ojcowie, w sąsiedztwie parku narodowego. Można smakować tam świeżo wędzonego pstrąga potokowego, zapiekankę ziemniaczaną z pstrągiem ojcowskim, degustować wina z jurajskich winnic. Do dyspozycji gości jest wędzarnia, ogródek grillowy, pomost z leżakami oraz łódka do pływania po stawie.