Można naprawdę dobrze zjeść

W im mniejszej miejscowości Dolnego Śląska zatrzymamy się na posiłek, tym większą mamy gwarancję, że będzie to prawdziwa uczta składająca się z regionalnych potraw.

Publikacja: 29.06.2017 21:30

Charakterystycznymi elementem dolnośląskiej kuchni są ryby, głównie karp, oraz grzyby.

Charakterystycznymi elementem dolnośląskiej kuchni są ryby, głównie karp, oraz grzyby.

Foto: Restauracja Ratuszowa-Jawor

Jeśli ktoś wybiera się samochodem z Warszawy na Dolny Śląsk, niech weźmie ze sobą kanapki. To jazda jak przez kulinarną pustynię. Oczywiście, jeśli nie bierze się pod uwagę restauracji McDonald's.

O przydrożnej kuchni regionalnej, tak kiedyś mocno obecnej, można zapomnieć. Warto się jednak przegłodzić. A w nagłych wypadkach można z powodzeniem ratować się kanapkami z bufetów na stacji Orlenu. Ciekawe, że im dalej od Warszawy, tym są smaczniejsze.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Regiony
Dolny Śląsk konsekwentnie wspiera Ukrainę
Regiony
Tak Warszawa podniosła się z ruin
Regiony
Dolny Śląsk zaprasza turystów. Szczególnie teraz
Regiony
Odważne decyzje w trudnych czasach
Materiał partnera
Kraków – stolica kultury i nowoczesna metropolia
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem