Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 07.08.2017 13:29 Publikacja: 07.08.2017 13:29
Na unijnych listach jest już pięć specjałów z Wielkopolski
Foto: Fotolia
W połowie lipca dołączyła do nich kiełbasa biała parzona wielkopolska. To piąty produkt, o którego rejestrację na unijnych listach ubiegały się podmioty z Wielkopolski.
– Mamy nowy, tym razem mięsny symbol Wielkopolski i Poznania. Starania o wpisanie naszego regionalnego specjału trwały od wielu lat. Wiosną tego roku wniosek złożony przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą (WIR) w Poznaniu został pozytywnie zaopiniowany, ale procedury unijne potrzebują czasu. Zanim oficjalnie dokonany zostanie wpis nowego produktu na listę, inne kraje członkowskie mogą wnieść zastrzeżenia. Wymagany czas minął i decyzja Komisji Europejskiej jest prawomocna – informuje Marzena Rutkowska-Kalisz, rzecznik prasowy WIR.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Rozpoczęły się wakacje. Stolica, jak co roku, przyciągnie miliony turystów. Priorytetem dla miasta jest zapewnie...
Unikanie opłat za przejazdy transportem publicznym stanowi istotne wyzwanie dla finansów samorządów, które stara...
W stolicy województwa śląskiego rozwój infrastruktury rowerowej postępuje wraz z zieloną metamorfozą miasta. Łąc...
We Wrocławiu odbyło się Dolnośląskie Forum Odbudowy Ukrainy. Jego celem było rozwinięcie dotychczasowej współpra...
W tym roku przypada 80. rocznica rozpoczęcia odbudowy stolicy po wojnie. Do obchodów zainicjowanych przez miasto...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas