Już w niedzielę, 10 września Łowicz po raz 11. zaprasza na Festiwal Dobrej Żywności Księżackie Jadło. To jedna z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych imprez plenerowych w całym regionie. Ściąga gwiazdy kuchni (Pascal Brodnicki, Magda Gessler, Bożena Dykiel, Ewa Wachowicz) i muzyki, a także gości, którzy pasjonują się kuchnią.
– Nazwa „księżackie jadło" pochodzi od nieformalnego Księstwa Łowickiego – wyjaśnia Michał Zalewski, kierownik biura ds. kultury, sportu, turystyki i organizacji pozarządowych w Urzędzie Miasta w Łowiczu, które jest organizatorem imprezy.
Swojskie smaki
Zalewajka z zasmażką jest od 2008 r. wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Jak można przeczytać „Zalewajka to bardzo znana zupa w polskiej kuchni ludowej wywodząca się z okolic Łodzi. W XIX wieku obok żurów, barszczy i polewek stanowiła główną potrawę spożywaną na śniadanie, obiad i nierzadko na kolację. Prócz ziemniaków spożywano na śniadanie zupy, których podstawę stanowiły warzywa, czasem z dodatkiem mąki, kaszy lub nawet rozgotowanego ziarna".
W tym roku na łowickim Nowym Rynku (który jest fenomenem samym w sobie, bo jest jednym z trzech najstarszych, trójkątnych rynków w Europie) o godz. 14 koła gospodyń wiejskich będą rywalizować w konkursie na najlepszą łowicką zalewajkę, ale warto przyjechać znacznie wcześniej – festiwal startuje od godz. 10 i potrwa do godz. 22. Na scenie wystąpią: Jumper, zespół cygański Hitano i Trubadurzy. Gwiazdą wieczoru będzie Kamil Bednarek. Gościem kulinarnym imprezy – Damian Kordas, zwycięzca czwartej edycji polskiego MasterChefa.
Festiwal to przede wszystkim miejsce, gdzie można kupić regionalne, zdrowe, wyjątkowe produkty - wędliny, miody czy piwa (wystawia je browar Bednary i Łaski, a więc piwa smakowe). No i skosztować łowickiej zalewajki i wybierać najlepszą.