Nie tylko Marynka jest kobietą

Tradycje chmielarskie przekazuje się na Lubelszczyźnie z pokolenia na pokolenie. Dzięki pasji tutejszych producentów przetrwały niejeden kryzys i mają szanse pozostać wizytówką regionu.

Publikacja: 15.10.2015 18:02

W sezonie 2013/2014 chmiel w Polsce był bardzo tani na tle cen w Europie. Fot. Maciej Nowaczyk

W sezonie 2013/2014 chmiel w Polsce był bardzo tani na tle cen w Europie. Fot. Maciej Nowaczyk

Foto: Rzeczpospolita

Pomiędzy tyczkami chmielu przejeżdża powoli ciągnik. Prowadzi go Mateusz Śpiewak. Na przyczepie stoi drabina, na której szczyt wdrapał się pracownik gospodarstwa, które w Brzozowie na Lubelszczyźnie ma ojciec pana Mateusza - Józef.

Zbieranie chmielu to zajęcie dla osób, które nie boją się pracy na wysokościach. Rośliny uprawiane na plantacjach sięgają niekiedy nawet 12 metrów.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Regiony
Tak Warszawa podniosła się z ruin
Regiony
Dolny Śląsk zaprasza turystów. Szczególnie teraz
Regiony
Odważne decyzje w trudnych czasach
Materiał partnera
Kraków – stolica kultury i nowoczesna metropolia
Materiał Promocyjny
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Regiony
Gdynia Sailing Days już po raz 25.
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń