Śledź bałtycki po gdyńsku, filet z dorsza w sosie maślano-winnym z kremowym risotto i fasolką szparagową oraz solidna porcja żeber pieczonych w whisky z wytrawną sałatą i sosem BBQ – to tylko niektóre z oryginalnych dań serwowanych przez trójmiejskie restauracje.
Blisko 20 z nich weźmie udział w imprezie Restaurant Week, która ruszy 23 października. Wszystkie one przygotowują popisowe trzydaniowe menu – przystawkę, danie główne oraz deser – w specjalnej cenie 39 złotych.
Chętnych, aby w tym czasie odwiedzić lokale, z pewnością nie zabraknie.
– Trójmiejskie restauracje mają swój niepodrabialny styl i skłonność do ciekawych eksperymentów, uwielbianych przez gości – uważa Weronika Lewandowska, jedna z realizatorów Restaurant Week.
Smaki łączą ludzi
Mieszkańcy Pomorza i tłumnie odwiedzający ten region turyści mają okazję nie tylko posmakować tego, co oferują tamtejsze restauracje. Okazją, aby spróbować regionalnych i tradycyjnych potraw, są także liczne festiwale i imprezy związane z jedzeniem i piciem. Organizują je zarówno największe miasta, jak i mniejsze miejscowości.