Śledzik, hołubcie i paprykarz

W zachodniopomorskich kulinariach widać wpływy Kresów, Wielkopolski i Gór Świętokrzyskich.

Publikacja: 22.10.2015 21:30

Miód drahimski jest jednym z 37 produktów regionalnych z Polski zarejestrowanych przez Komisję Europ

Miód drahimski jest jednym z 37 produktów regionalnych z Polski zarejestrowanych przez Komisję Europejską

Foto: materiały prasowe

Kulinarny symbol Szczecina ma kształt małej roladki. Zrobiony jest z ciasta drożdżowego i może smakować – w zależności od nadzienia – mięsem wołowym, pieczarkami i żółtym serem, kapustą z grzybami oraz jajkiem. Pasztecik szczeciński, bo o nim mowa, 20 października 2015 r. obchodził swoje 46. urodziny. Tego dnia także, po raz pierwszy w historii, Zachodniopomorskie obchodziło z tej okazji Dzień Pasztecika Szczecińskiego.

– Chcielibyśmy, aby pasztecik, który jest naszą chlubą i dumą, był produkowany z najlepszych surowców, by wszyscy przyjezdni zachwalali ten smakołyk – powiedział wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa, podczas konferencji prasowej zapowiadającej pasztecikowe święto.

Pozostało jeszcze 90% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Regiony
Katowice stawiają na miejską infrastrukturę rowerową
Regiony
Dolny Śląsk konsekwentnie wspiera Ukrainę
Regiony
Tak Warszawa podniosła się z ruin
Regiony
Dolny Śląsk zaprasza turystów. Szczególnie teraz
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Regiony
Odważne decyzje w trudnych czasach