Śledź królem tradycyjnej kołobrzeskiej kuchni

Rosół z głów dorsza, wątróbki z dorsza bałtyckiego z ogórkiem kołobrzeskim czy śledzik w zalewie gruszkowo-octowej to tylko część z odzyskiwanych i wciąż tworzonych tradycji kulinarnych regionu.

Aktualizacja: 17.12.2015 21:00 Publikacja: 17.12.2015 16:13

35. potrawa z Zachodniopomorskiego na liście produktów tradycyjnych to śledź po kołobrzesku

35. potrawa z Zachodniopomorskiego na liście produktów tradycyjnych to śledź po kołobrzesku

Foto: 123RF

Śledź ma na Pomorzu zarówno znaczenie kulinarne, gospodarcze, jak i kulturowe – dawniej na zakończeniu postu urządzano na przykład symboliczne pogrzeby tej ryby. – Historia ludzkości to nie tylko historia wojen. To także historia naszej kuchni. Poznając ją, poznajemy samych siebie. Kultura i sztuka kulinarna jest tą częścią naszego dziedzictwa, która łączy nacje i narody – mówi Beata Mieczkowska-Miśtak z Laboratorium Pomysłów w Kołobrzegu. Niedawno nakładem tej firmy ukazała się książka „Smaczny Kołobrzeg", w której oprócz tradycyjnych przepisów z regionu zaprezentowano unowocześnione wersje pomysłu szefów kuchni najlepszych tutejszych restauracji. Pomogli także mieszkańcy regionu, między innymi brat Beaty Mieczkowskiej-Miśtak Marek Pietrzela. To on udoskonalił stary rodzinny przepis na śledzika kołobrzeskiego.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Regiony
Dolny Śląsk zaprasza turystów. Szczególnie teraz
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Regiony
Odważne decyzje w trudnych czasach
Materiał partnera
Kraków – stolica kultury i nowoczesna metropolia
Regiony
Gdynia Sailing Days już po raz 25.
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Materiał partnera
Ciechanów idealny na city break