Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 17.12.2015 21:00 Publikacja: 17.12.2015 16:13
35. potrawa z Zachodniopomorskiego na liście produktów tradycyjnych to śledź po kołobrzesku
Foto: 123RF
Śledź ma na Pomorzu zarówno znaczenie kulinarne, gospodarcze, jak i kulturowe – dawniej na zakończeniu postu urządzano na przykład symboliczne pogrzeby tej ryby. – Historia ludzkości to nie tylko historia wojen. To także historia naszej kuchni. Poznając ją, poznajemy samych siebie. Kultura i sztuka kulinarna jest tą częścią naszego dziedzictwa, która łączy nacje i narody – mówi Beata Mieczkowska-Miśtak z Laboratorium Pomysłów w Kołobrzegu. Niedawno nakładem tej firmy ukazała się książka „Smaczny Kołobrzeg", w której oprócz tradycyjnych przepisów z regionu zaprezentowano unowocześnione wersje pomysłu szefów kuchni najlepszych tutejszych restauracji. Pomogli także mieszkańcy regionu, między innymi brat Beaty Mieczkowskiej-Miśtak Marek Pietrzela. To on udoskonalił stary rodzinny przepis na śledzika kołobrzeskiego.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Rozpoczęły się wakacje. Stolica, jak co roku, przyciągnie miliony turystów. Priorytetem dla miasta jest zapewnie...
Unikanie opłat za przejazdy transportem publicznym stanowi istotne wyzwanie dla finansów samorządów, które stara...
W stolicy województwa śląskiego rozwój infrastruktury rowerowej postępuje wraz z zieloną metamorfozą miasta. Łąc...
We Wrocławiu odbyło się Dolnośląskie Forum Odbudowy Ukrainy. Jego celem było rozwinięcie dotychczasowej współpra...
W tym roku przypada 80. rocznica rozpoczęcia odbudowy stolicy po wojnie. Do obchodów zainicjowanych przez miasto...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas