Reklama

Bachor, ciulim lelowski i zozworki

Kuchnia śląska jest bogata w tradycyjne specjały. Jeszcze w tym półroczu znak unijny mogą zdobyć krupnioki.

Aktualizacja: 12.01.2016 21:31 Publikacja: 12.01.2016 19:18

Kołacz śląski to wspólny produkt regionalny województw śląskiego i opolskiego

Kołacz śląski to wspólny produkt regionalny województw śląskiego i opolskiego

Foto: materiały prasowe

– Wniosek o rejestrację nazwy „krupnioki śląskie" jako chronione oznaczenie geograficzne pomyślnie przeszedł etap krajowy i został złożony do Komisji Europejskiej – informuje Agnieszka Kotwa z Wydziału Gospodarki, Turystyki i Sportu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego.

Do pierwszej publikacji wniosku może dojść w każdej chwili – wynika z informacji „Rzeczpospolitej". Po niej Komisja Europejska da trzy miesiące na zgłaszanie ewentualnych sprzeciwów wobec rejestracji krupnioków. Jeżeli się nie pojawią, jeszcze w tym półroczu śląski przysmak z jelit wypełnionych kaszą zostanie 38. produktem z Polski ze znakiem unijnym.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Regiony
Co dziewiąty mężczyzna w kraju ma problemy ze spłatą zaległych zobowiązań
Okiem samorządowca
Prezydent Olsztyna: Stawiamy na komunikację zbiorową
Regiony
Dolny Śląsk rewitalizuje linie kolejowe i inwestuje w pociągi
Regiony
Jak kupować mądrze gaz na zmiennym rynku
Regiony
Bezpieczne lato w Warszawie – dla wszystkich
Reklama
Reklama