Piwna tradycja Leżajska przyczynia się do rozwoju gospodarki w regionie

Tradycje warzenia w Leżajsku sięgają XVI wieku. Miejscowy browar zaczyna pisać nowy rozdział tej historii.

Publikacja: 19.06.2016 23:00

Jeszcze niedawno kadzie czekały na wypełnienie dziś nowe piwa Leżajsk zaczynają pojawiać się w sklep

Jeszcze niedawno kadzie czekały na wypełnienie dziś nowe piwa Leżajsk zaczynają pojawiać się w sklepach

Foto: materiały prasowe, Piotr Pawłowski PP Piotr Pawłowski

We wtorkowe przedpołudnie ulice Leżajska tętnią życiem. Tradycyjnie w ten dzień odbywa się święto dyszla, czyli jarmark. Nastroje mieszkańców poprawia nie tylko piękna pogoda i kwitnące w ogrodach azalie. Mogą odetchnąć z ulgą, ponieważ Grupa Żywiec, właściciel browaru Leżajsk, zdecydowała się nie likwidować tej piwnej fabryki. Dzięki niej pracę na Podkarpaciu ma ponad 600 osób, w tym zatrudnieni w rolnictwie, transporcie, handlu, hotelarstwie czy gastronomi.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Regiony
Jak kupować mądrze gaz na zmiennym rynku
Regiony
Bezpieczne lato w Warszawie – dla wszystkich
Regiony
Gapowicze regionalnym wyzwaniem dla samorządów
Regiony
Katowice stawiają na miejską infrastrukturę rowerową
Regiony
Dolny Śląsk konsekwentnie wspiera Ukrainę
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama