W istniejącej od 1911 roku Spółdzielni Mleczarskiej w Głuchowie o produkcji twarogów wiedzą niemal wszystko. Nie dziwi więc, że w tym roku przetwórnia ta otrzymała nagrodę główną IX edycji konkursu Tygiel Smaków. Jej finał odbył się podczas targów Natura Food towarzyszącym IV Międzynarodowemu Kongresowi Biogospodarki organizowanemu przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego. Wśród laureatów znaleźli się także Masarnia z ubojnią Alina Kowalska, PPHU AMKEZ Zbigniew Kowalczyk, Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska Ozorków, KOWAL Aleksandra Kowalska, Czesław Maszczyk oraz PPH Klimeko Bogusław Klimczak.
– Konkurs Tygiel Smaków z pewnością będzie kontynuowany, bo na dobre zadomowił się w województwie łódzkim – zapowiada Witold Stępień, marszałek województwa łódzkiego.
Pomysł zrodził się w ramach projektu „Kreowanie marki Łódzkie poprzez promocję tradycyjnych smaków regionu" dofinansowywanego przez Unię Europejską. Był częścią Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2007-2013. Witold Stępień zaznacza, że Łódzkie zdecydowało się promować swoje marki za sprawą lokalnej kuchni, ponieważ to najskuteczniejszy sposób dotarcia do mieszkańców. Co więcej, region ma się czym pochwalić. Do tej pory na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa zostało wpisanych 106 specjałów z województwa łódzkiego.
Sektor rolniczy jest strategiczny dla regionu łódzkiego. Ze statystyk wynika, że 36 proc. mieszkańców województwa żyje na wsi. Natomiast przemysł rolno-spożywczy reprezentowany jest przez blisko 3 tys. podmiotów zatrudniających około 42 tys. osób.
Łódzkie nie zamierza poprzestać jedynie na tradycji. Dlatego innowacyjne rolnictwo i przetwórstwo rolno-spożywcze znajduje się wśród sześciu inteligentnych specjalizacji regionu.