Reklama

Przedsiębiorcy wpadli w sieć

Przybywa firm, które chwalą się, że produkują zgodnie z regionalną tradycją.

Publikacja: 22.12.2017 12:05

Do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego dołączyło niedawno pięć podmiotów. Produkują one m.in. miody, wina, dżemy.

Foto: materiały prasowe

Mówiąc o kuchni Pomorza Zachodniego, większości staje przed oczami... paprykarz szczeciński. Popularna konserwa, choć bardzo znana, z pewnością nie jest flagową potrawą tego obfitującego w ryby regionu. Tym bardziej że paprykarz pojawił się w Polsce dopiero w latach 60., a jego pierwowzorem była nie regionalna kuchnia, ale afrykańska potrawa czop-czop, którą przywieźli do Polski marynarze pracujący na statkach do dalekomorskich połowów ryb.

By poprawić wizerunek zachodniopomorskiej kuchni w oczach Polaków, władze regionu rozpoczęły działania mające na celu promocję tamtejszej kuchni. Dlatego właśnie w 2008 r. województwo zachodniopomorskie weszło do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. – Aktualnie w sieci jest dziesięć województw z naszego kraju. My jako Pomorze Zachodnie staramy się dbać o naszą wyjątkową odrębność tradycji, receptur i działalności gospodarczych, które opierają się na produktach tradycyjnych – mówi wicemarszałek Jarosław Rzepa.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Regiony
Co dziewiąty mężczyzna w kraju ma problemy ze spłatą zaległych zobowiązań
Okiem samorządowca
Prezydent Olsztyna: Stawiamy na komunikację zbiorową
Regiony
Dolny Śląsk rewitalizuje linie kolejowe i inwestuje w pociągi
Regiony
Jak kupować mądrze gaz na zmiennym rynku
Regiony
Bezpieczne lato w Warszawie – dla wszystkich
Reklama
Reklama