Kulinaria, piwo i trójniak

Sześć produktów kulinarnych z Pomorza Zachodniego, m.in. Salceson Przelewicki 
i Polędwica Swojska Świdwińska, zdobyło nominację do finału konkursu 
o tytuł kulinarnej „Perły” 2019 roku. Finał już we wrześniu.

Publikacja: 23.05.2019 14:27

Kulinaria, piwo i trójniak

Foto: regiony.rp.pl

W nominowanej szóstce znalazł się Polski Łosoś Jurajski autorstwa firmy Jurassic Salomon Grzegorz Karapuda, Chleb Morski z Bobolic zrobiony przez GS SCH w Bobolicach, Białe wino gronowe Sydonia – Sebastiana Pilczuka z Winnicy Sydonia, Pierogi z płuckami i kapustą – Justyny Urbanowicz oraz wspomniana Polędwica Swojska Świdwińska – Danuty i Wiesława Szymurskich i Salceson Przelewicki – Ireneusza Junga.

– Pomorze Zachodnie to region ciekawych i niepowtarzalnych smaków. Warto je promować. Co roku odnotowujemy duże zainteresowanie konkursem, producenci mile nas zaskakują – mówi Jarosław Rzepa, wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego, który spotkał się z uczestnikami regionalnego finału. – Jestem przekonany, że za kilka miesięcy podczas ogólnopolskiego finału w Poznaniu o zachodniopomorskich produktach i daniach będzie głośno.

Pozostało 82% artykułu

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Życie Pomorza Zachodniego
Zacznijmy od małych. Czy stocznie wrócą na Pomorze Zachodnie?
Materiał Promocyjny
Transformacja w miastach wymaga współpracy samorządu z biznesem i nauką
Życie Pomorza Zachodniego
Wymiana pieców i termomodernizacja. Są pieniądze na walkę ze smogiem
Życie Pomorza Zachodniego
Trzebież znów na trasie. Nowy port na żeglarskiej mapie Polski
Życie Pomorza Zachodniego
Kulinaria, piwo i trójniak. Sześć produktów regionalnych w finale
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Życie Pomorza Zachodniego
Najlepsze wsparcie w UE
Walka o Klimat
„Rzeczpospolita” nagrodziła zasłużonych dla środowiska