W roku 2016 pod względem liczby ZAZ-ów, których mieliśmy wtedy cztery, zajmowaliśmy dziesiąte miejsce w kraju, a pod względem liczby miejsc pracy (292) piąte miejsce w kraju. W roku 2019 pod względem liczby ZAZ-ów, których będzie dziewięć – zajmiemy już trzecie miejsce. Pod względem liczby miejsc pracy, których będzie 567, utrzymamy również trzecią pozycję w kraju – cieszy się Dorota Rybarska-Jarosz, dyrektor Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej Urzędu Marszałkowskiego w Szczecinie.
W zgodzie z naturą
W grudniu ma ruszyć zakład w Juchowie, w powiecie szczecineckim, położonym na wschodnim krańcu województwa. Tam od 2001 r. działa Fundacja im. Stanisława Karłowskiego, realizująca Wiejski Program Społeczny Juchowo – Kądzielna – Radacz „Od ludzi dla ludzi”. Jego celem jest pomoc niepełnosprawnym w zdobywaniu wiedzy związanej z uprawą i pielęgnacją ziół, przetwórstwem rolnym i pracą w gospodarstwie. Kolejnym etapem rozwoju fundacji ma być właśnie ZAZ, pod który kamień węgielny położono w 2017 r. Wtedy też ruszyła budowa.
– Zakład w Juchowie wyrósł z podstaw projektu wiejskiego, który jest organizowany w tej miejscowości od 17 lat – mówi Urszula Sroka, członek zarządu fundacji. – Dzięki tym działaniom osoby niepełnosprawne mogą być bardziej samodzielne w swoim życiu, mogą czuć się niezależne i mają wyższe poczucie wartości.
Stanisław Karłowski, patron fundacji, był senatorem w okresie międzywojennym i jednocześnie pionierem rolnictwa biodynamicznego. Do fundacji należy 1900 ha gruntów, z czego 1600 to użytki rolne. Jej celem jest stworzenie wzorcowego gospodarstwa naukowo-badawczego na Europę Środkowo-Wschodnią.
– Jako fundacja prowadzimy gospodarstwo biodynamiczne, produkujemy zdrową żywność. Z tego też będzie korzystać ZAZ. W dziale przetwórstwa będziemy wytwarzać napoje, soki, syropy, ekstrakty ziołowe, konfitury, a z warzyw – marynaty i kiszonki. Kolejny dział to piekarnia. Będziemy produkować chleb na bazie zakwasu i galanterię piekarniczą, jak ciasta i ciastka. To wszystko dla ekologicznych sklepów w okolicy, chociaż mamy też mamy zapytania z dalszych miejsc. W piekarni będziemy robić też makaron z dodatkiem ziół. Trzeci dział to ogród i manufaktura. W ogrodzie mamy zioła i maliny. Prace ogrodowe będą odbywać się od marca do października, a w sezonie zimowym w manufakturze, gdzie będziemy wyplatać kosze z wikliny, tworzyć wyroby z drewna i wosku, jak świece. Czwarty dział zajmie się usługami – pielęgnacją terenów zielonych i nasadzeniami – opowiada Urszula Sroka.