W nominowanej szóstce znalazł się Polski Łosoś Jurajski autorstwa firmy Jurassic Salomon Grzegorz Karapuda, Chleb Morski z Bobolic zrobiony przez GS SCH w Bobolicach, Białe wino gronowe Sydonia – Sebastiana Pilczuka z Winnicy Sydonia, Pierogi z płuckami i kapustą – Justyny Urbanowicz oraz wspomniana Polędwica Swojska Świdwińska – Danuty i Wiesława Szymurskich i Salceson Przelewicki – Ireneusza Junga.
– Pomorze Zachodnie to region ciekawych i niepowtarzalnych smaków. Warto je promować. Co roku odnotowujemy duże zainteresowanie konkursem, producenci mile nas zaskakują – mówi Jarosław Rzepa, wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego, który spotkał się z uczestnikami regionalnego finału. – Jestem przekonany, że za kilka miesięcy podczas ogólnopolskiego finału w Poznaniu o zachodniopomorskich produktach i daniach będzie głośno.
Finał w Poznaniu
Ogólnopolski konkurs „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów" na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną odbywa się już po raz 19. Jego głównym organizatorem jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a organizacją regionalnych finałów zajmują się urzędy marszałkowskie. Właśnie podczas szczecińskiego finału nominowano 6 produktów do tytułu „Perły". O tym, kto je zdobędzie, zadecyduje kapituła krajowa podczas finału, który odbędzie się we wrześniu w Poznaniu w trakcie targów „Smaki regionów".
Podczas finału w Szczecinie wybrano również laureatów wojewódzkich. W kategorii produkty pochodzenia zwierzęcego nagrodzono m.in. Justynę i Romana Kaweckich za faszerowany udziec z dzika, a KGW Kreatywne Wtorki w Dołujach i Barbarę Ciechanowicz za paprykarz przygraniczny na grzance. Wśród produktów pochodzenia roślinnego nagrodzono m.in. Władysławę Lach-Sitarską za marmoladę z rabarbaru i Kamila Guzika za ogórki kiszone, a w kategorii napojów regionalnych – Dziki Miód Anny i Krzysztofa Piwowarów za trójniak tradycyjny.
Trójniak na cześć brata Mieszka I
Konkurs „Smaki regionów" zachęca regionalnych producentów do ujawniania swoich dań i potraw, dzięki czemu mogą później aplikować o przyjęcie na Listę Produktów Regionalnych, jaką prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.