Miliony na zdrową żywność i badania dla biznesu

W Warszawie powstanie nowoczesne centrum badające bezpieczną żywność. Wart 33 mln zł projekt Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego sfinansują środki unijne.

Publikacja: 30.01.2018 20:30

W centrum na SGGW będą prowadzone badania nad żywnością m.in. w kontekście zmniejszenia otyłości i c

W centrum na SGGW będą prowadzone badania nad żywnością m.in. w kontekście zmniejszenia otyłości i cukrzycy

Foto: materiały prasowe

Pieniądze trafią na uczelnię dzięki konkursowi ogłoszonemu przez Mazowiecką Jednostkę Wdrażania Programów Unijnych z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2014–2020. Jak twierdzi biuro prasowe, projekt uczelni został bardzo wysoko oceniony.

SGGW otworzy u siebie centrum, które będzie prowadziło innowacyjne badania nad żywnością i metodami je wytwarzania. Głównym zadaniem centrum będzie opracowywanie innowacyjnych metod produkcji bezpiecznej żywności oraz szukanie takich sposobów produkcji żywności, która wytwarza jak najmniej produktów ubocznych i zużywa jak najmniej energii i wody.

Pozostało jeszcze 86% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Regiony
Jak kupować mądrze gaz na zmiennym rynku
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Regiony
Bezpieczne lato w Warszawie – dla wszystkich
Regiony
Gapowicze regionalnym wyzwaniem dla samorządów
Regiony
Katowice stawiają na miejską infrastrukturę rowerową
Regiony
Dolny Śląsk konsekwentnie wspiera Ukrainę
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama