Perła to najstarszy browar Lublina, wywodzący się od istniejącego od 1846 roku browaru Wetterów przy ul. Bernardyńskiej. Tam, gdzie niegdyś produkowano piwo, dziś znajduje się siedziba zarządu, browar restauracyjny i magazyny. Złociste trunki Perła produkuje głównie w browarze przy ul. Kunickiego w Lublinie, a od trzech lat wróciła do warzenia piwa w roztoczańskim Zwierzyńcu: „Zwierzyniec" i „Roztoczańskie dymione". Spółka produkuje kilkanaście rodzajów piw, jej udział w krajowym rynku piwnym szacowany jest na 5 proc. Swoje produkty eksportuje do Australii, Portugalii i Zambii.
Bez kompleksów
Lucjan Jagiełło, właściciel Browaru Jagiełło, przekonuje, że nie ma kompleksu Perły. Pierwsze piwo wyprodukował we wrześniu 1993 r. w browarze, który założył w budynkach dawnego PGR w miejscowości Pokrówka pod Chełmem. Piwo to Jagiełło nazwał przekornie „Królewskie".
– Jestem dumny z tego, że swoją przyszłość z browarem wiążą nasze dzieci. Syn Tomasz i córka Joanna ukończyli studia i zameldowali się w firmie – mówi Lucjan Jagiełło.
Jego browar może dziś wyprodukować 70 tys. hektolitrów i rozlewać dziennie piwo do 20 tys. butelek. Piwa Jagiełły można kupić za pośrednictwem kilku sieci hipermarketów w całym kraju. Browar był jednym z prekursorów piw smakowych, które w 2009 r. wypuścił pod marką Magnus (m.in. czekoladowe, wiśniowe, śliwkowe, żurawinowe). Zdobyły wtedy kilka nagród w konkursach branżowych, a firma nie nadążała z realizacją zamówień.
Teraz browar przyszłość widzi w piwach jasnych. Ostatnio wprowadził Vienna Lager oparty na słodzie wiedeńskim. Na sierpniowe święto piwowarów Chmielaki w Krasnymstawie szykuje nową markę Jagiełło Chmielak, piwo mocno chmielone lubelskimi rodzajami chmielu.