Jagiełło z pianką wyrusza na podbój Szwecji

Perła Browarów Lubelskich to najbardziej znana marka piwa. Pod jej bokiem rozpycha się Browar Jagiełło z Pokrówki. Przybywa mikrobrowarów.

Aktualizacja: 31.12.2015 11:47 Publikacja: 16.07.2015 00:01

Lokalne browary ciągle w natarciu

Lokalne browary ciągle w natarciu

Foto: materiały prasowe

Perła to najstarszy browar Lublina, wywodzący się od istniejącego od 1846 roku browaru Wetterów przy ul. Bernardyńskiej. Tam, gdzie niegdyś produkowano piwo, dziś znajduje się siedziba zarządu, browar restauracyjny i magazyny. Złociste trunki Perła produkuje głównie w browarze przy ul. Kunickiego w Lublinie, a od trzech lat wróciła do warzenia piwa w roztoczańskim Zwierzyńcu: „Zwierzyniec" i „Roztoczańskie dymione". Spółka produkuje kilkanaście rodzajów piw, jej udział w krajowym rynku piwnym szacowany jest na 5 proc. Swoje produkty eksportuje do Australii, Portugalii i Zambii.

Bez kompleksów

Lucjan Jagiełło, właściciel Browaru Jagiełło, przekonuje, że nie ma kompleksu Perły. Pierwsze piwo wyprodukował we wrześniu 1993 r. w browarze, który założył w budynkach dawnego PGR w miejscowości Pokrówka pod Chełmem. Piwo to Jagiełło nazwał przekornie „Królewskie".

– Jestem dumny z tego, że swoją przyszłość z browarem wiążą nasze dzieci. Syn Tomasz i córka Joanna ukończyli studia i zameldowali się w firmie – mówi Lucjan Jagiełło.

Jego browar może dziś wyprodukować 70 tys. hektolitrów i rozlewać dziennie piwo do 20 tys. butelek. Piwa Jagiełły można kupić za pośrednictwem kilku sieci hipermarketów w całym kraju. Browar był jednym z prekursorów piw smakowych, które w 2009 r. wypuścił pod marką Magnus (m.in. czekoladowe, wiśniowe, śliwkowe, żurawinowe). Zdobyły wtedy kilka nagród w konkursach branżowych, a firma nie nadążała z realizacją zamówień.

Teraz browar przyszłość widzi w piwach jasnych. Ostatnio wprowadził Vienna Lager oparty na słodzie wiedeńskim. Na sierpniowe święto piwowarów Chmielaki w Krasnymstawie szykuje nową markę Jagiełło Chmielak, piwo mocno chmielone lubelskimi rodzajami chmielu.

Browar wchodzi w kolejną fazę rozwoju. Dostawia tankofermentatory, bo wkracza na rynek szwedzki. Będzie tam dostępny pod marką Styrol.

– Wiemy, że Szwedzi wizytowali kilka browarów, ale wybrali właśnie nas. Już drukujemy etykiety na ten rynek, zmieniliśmy kształt butelek – mówi Lucjan Jagiełło.

Promocja po nowemu

Piwo może nie tylko smakować, ale i promować. Browar Jagiełło na zlecenie uzdrowiska Nałęczów produkuje piwo Nałęczowskie, z inicjatywy Stowarzyszenia Kupców i Przedsiębiorców w Kazimierzu Dolnym kilka rodzajów piwa Kazimierskiego.

O tym, że własne piwo może być magnesem, przekonują się też restauratorzy. Pierwszy minibrowar restauracyjny na Lubelszczyźnie uruchomiony został w 2009 r. Browar Grodzka 15 w Lublinie warzy trzy rodzaje piw: pils, pszeniczne i dunkel, wielokrotnie nagradzane w konkursach piw rzemieślniczych.

W 2013 r. dołączył do niego Browar Lwów w Lublinie, a w czerwcu tego roku do miasta wkroczył pierwszy restauracyjny browar sieciowy – Bierhalle.

Do tradycji piwowarstwa w Zamościu nawiązuje Browar Zamość uruchomiony przez Zbigniewa Litwajtisa. W maju ub.r w Białej Podlaskiej wystartował restauracyjny browar Osjann założony przez Dariusza Osiaka, właściciela kilku lokali restauracyjnych w tym mieście. Osjann warzy cztery gatunki piwa: pils, lager, weizenbock i ciemne bursztynowe. Właściciel prowadzi rozmowy, aby zostać browarem patronackim dla lokalu w Warszawie i Zakopanem. – Mamy coraz więcej zamówień od organizatorów imprez promocyjnych i integracyjnych – mówi Katarzyna Abramowska, menedżer browaru Osjann.

Browar Sulewski uruchomiony we wrześniu 2013 r. w Hrubieszowie warzy lagera, dunkela, weizena i piwa sezonowe, np. marcowe.

– Pół roku temu podwoiliśmy zdolności produkcyjne do 120 tys. litrów. Nasze piwo można kupić w niektórych lokalach i sklepach specjalistycznych w Lublinie. Prowadzimy rozmowy, aby mogło pojawić się restauracjach w Warszawie – mówi Tomasz Sulewski.

Katarzyna Abramowska z browaru Osjann zwraca uwagę, że mikrobrowarów restauracyjnych na Lubelszczyźnie powstałoby więcej, gdyby taką inwestycję można było współfinansować ze środków unijnych.

– Może tak będzie w przyszłości. Ci, którzy zainwestowali w browary restauracyjne, musieli to zrobić ze środków własnych lub kredytów – twierdzi Abramowska.

Perła to najstarszy browar Lublina, wywodzący się od istniejącego od 1846 roku browaru Wetterów przy ul. Bernardyńskiej. Tam, gdzie niegdyś produkowano piwo, dziś znajduje się siedziba zarządu, browar restauracyjny i magazyny. Złociste trunki Perła produkuje głównie w browarze przy ul. Kunickiego w Lublinie, a od trzech lat wróciła do warzenia piwa w roztoczańskim Zwierzyńcu: „Zwierzyniec" i „Roztoczańskie dymione". Spółka produkuje kilkanaście rodzajów piw, jej udział w krajowym rynku piwnym szacowany jest na 5 proc. Swoje produkty eksportuje do Australii, Portugalii i Zambii.

Pozostało 85% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Materiał partnera
Ciechanów idealny na city break
Materiał partnera
Nowa trakcja turystyczna Pomorza Zachodniego
Materiał partnera
Dolny Śląsk mocno stawia na turystykę
Regiony
Samorządy na celowniku hakerów
Materiał Promocyjny
Technologia na etacie
Materiał partnera
Niezależność Energetyczna Miast i Gmin 2024 - Energia Miasta Szczecin
Materiał Promocyjny
Problem sukcesji w polskich firmach będzie narastał