W Polsce jest już 37 produktów regionalnych zarejestrowanych przez Komisję Europejską. Jednym z nich jest truskawka kaszubska, zwana po kaszubsku kaszëbskô malëna.
W 2009 r. dostała znak Chronione Oznaczenie Geograficzne. Mogą z niego korzystać owoce wyprodukowane w powiatach kartuskim, kościerskim, bytowskim oraz gminach Przywidz, Wejherowo, Luzino, Szemud, Linia, Łęczyce oraz Cewice.
Co sprawia, że truskawka kaszubska jest wyjątkowa i zasługuje na oznaczenie unijne?
– Region, z którego pochodzą nasze truskawki, to Pojezierze Kaszubskie, gdzie jest jeden z najkrótszych okresów wegetacji. Z uwagi na surowy mikroklimat dojrzewające tam owoce mają bardziej wyrazisty aromat, są po prostu słodsze – podkreślała Edyta Klasa, prezes Kaszubskiego Stowarzyszenia Producentów Truskawek, podczas tegorocznej Światowej Wystawy Expo w Mediolanie. Truskawki z Kaszub były jednym z polskich specjałów prezentowanych w pawilonie naszego kraju.
Długa lista specjałów
Lokalnych specjałów, także takich, które mają szansę na rejestrację unijną, jest w województwie pomorskim znacznie więcej. Świadczy o tym lista produktów tradycyjnych prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa. W połowie września 2015 r. liczyła sobie niespełna 1,48 tys. wpisów.