Natura zagościła na talerzach

Pomorskie nie jest potentatem produkcji ekologicznej. Nie brakuje tam jednak chętnych, aby kupować certyfikowaną żywność.

Aktualizacja: 11.01.2016 20:48 Publikacja: 11.01.2016 16:56

Rynek ekożywności ma wciąż w Polsce duży potencjał

Rynek ekożywności ma wciąż w Polsce duży potencjał

Foto: materiały prasowe

– Wszystkie nasze miody są ekologiczne, a ich produkcja jest na tyle duża, że sprzedajemy je na rynku ogólnopolskim – mówi Krzysztof Patalas, który z bratem Markiem prowadzi liczące ponad 800 uli Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie Eko-Barć w pomorskiej wsi Biernatka. Kontynuują słodką tradycję, którą 62 lata temu zapoczątkował ich ojciec.

W przyszłym roku minie 20 lat, od kiedy zdobyli certyfikat potwierdzający, że ich pasieka działa w systemie ekologicznym (od tamtej pory odnawiają go co roku). Jak podkreślają, są pierwszym gospodarstwem pszczelarskim w Polsce, które uzyskało taki atest.

Pozostało 84% artykułu

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Regiony
Dolny Śląsk zaprasza turystów. Szczególnie teraz
Materiał Promocyjny
Transformacja w miastach wymaga współpracy samorządu z biznesem i nauką
Regiony
Odważne decyzje w trudnych czasach
Materiał partnera
Kraków – stolica kultury i nowoczesna metropolia
Regiony
Gdynia Sailing Days już po raz 25.
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Materiał partnera
Ciechanów idealny na city break
Walka o Klimat
„Rzeczpospolita” nagrodziła zasłużonych dla środowiska