Reklama
Rozwiń
Reklama

Natura zagościła na talerzach

Pomorskie nie jest potentatem produkcji ekologicznej. Nie brakuje tam jednak chętnych, aby kupować certyfikowaną żywność.

Aktualizacja: 11.01.2016 20:48 Publikacja: 11.01.2016 16:56

Rynek ekożywności ma wciąż w Polsce duży potencjał

Rynek ekożywności ma wciąż w Polsce duży potencjał

Foto: materiały prasowe

– Wszystkie nasze miody są ekologiczne, a ich produkcja jest na tyle duża, że sprzedajemy je na rynku ogólnopolskim – mówi Krzysztof Patalas, który z bratem Markiem prowadzi liczące ponad 800 uli Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie Eko-Barć w pomorskiej wsi Biernatka. Kontynuują słodką tradycję, którą 62 lata temu zapoczątkował ich ojciec.

W przyszłym roku minie 20 lat, od kiedy zdobyli certyfikat potwierdzający, że ich pasieka działa w systemie ekologicznym (od tamtej pory odnawiają go co roku). Jak podkreślają, są pierwszym gospodarstwem pszczelarskim w Polsce, które uzyskało taki atest.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Regiony
Co dziewiąty mężczyzna w kraju ma problemy ze spłatą zaległych zobowiązań
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Okiem samorządowca
Prezydent Olsztyna: Stawiamy na komunikację zbiorową
Regiony
Dolny Śląsk rewitalizuje linie kolejowe i inwestuje w pociągi
Regiony
Jak kupować mądrze gaz na zmiennym rynku
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Regiony
Bezpieczne lato w Warszawie – dla wszystkich
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama