Natura zagościła na talerzach

Pomorskie nie jest potentatem produkcji ekologicznej. Nie brakuje tam jednak chętnych, aby kupować certyfikowaną żywność.

Aktualizacja: 11.01.2016 20:48 Publikacja: 11.01.2016 16:56

Rynek ekożywności ma wciąż w Polsce duży potencjał

Rynek ekożywności ma wciąż w Polsce duży potencjał

Foto: materiały prasowe

– Wszystkie nasze miody są ekologiczne, a ich produkcja jest na tyle duża, że sprzedajemy je na rynku ogólnopolskim – mówi Krzysztof Patalas, który z bratem Markiem prowadzi liczące ponad 800 uli Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie Eko-Barć w pomorskiej wsi Biernatka. Kontynuują słodką tradycję, którą 62 lata temu zapoczątkował ich ojciec.

W przyszłym roku minie 20 lat, od kiedy zdobyli certyfikat potwierdzający, że ich pasieka działa w systemie ekologicznym (od tamtej pory odnawiają go co roku). Jak podkreślają, są pierwszym gospodarstwem pszczelarskim w Polsce, które uzyskało taki atest.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Regiony
Tak Warszawa podniosła się z ruin
Regiony
Dolny Śląsk zaprasza turystów. Szczególnie teraz
Regiony
Odważne decyzje w trudnych czasach
Materiał partnera
Kraków – stolica kultury i nowoczesna metropolia
Materiał Promocyjny
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Regiony
Gdynia Sailing Days już po raz 25.
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń