Półgęsek w parze z żurem i powidłami

Stojące silnym rolnictwem Kujawy i Pomorze mogą się pochwalić produktami tradycyjnymi i lokalnymi. Wiele z nich stało się wizytówką regionu.

Aktualizacja: 27.04.2016 17:59 Publikacja: 27.04.2016 17:45

Półgęsek to jeden z tradycyjnych smakołyków regionu. Fot. Tytus Mijewski

Półgęsek to jeden z tradycyjnych smakołyków regionu. Fot. Tytus Mijewski

Foto: PAP

– Produkty tradycyjne są częścią dziedzictwa kulturowego i stanowią własność regionu, w którym są wytwarzane – mówi Beata Krzemińska, rzeczniczka Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

Specjałów takich nie brakuje także na Kujawach i Pomorzu. 67 z nich trafiło już nawet na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa.

Pozostało 94% artykułu
Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Ten artykuł przeczytasz z aktywną subskrypcją rp.pl!

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Regiony
Odważne decyzje w trudnych czasach
Materiał partnera
Kraków – stolica kultury i nowoczesna metropolia
Regiony
Gdynia Sailing Days już po raz 25.
Materiał partnera
Ciechanów idealny na city break
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Materiał partnera
Nowa trakcja turystyczna Pomorza Zachodniego