Reklama
Rozwiń

Opolski Bifyj, Szlak Kulinarny Województwa Opolskiego, czyli piwo w kuflu, żymlok na talerzu

Opolska kuchnia to bogaty tygiel smaków. Przenikają się w nim wpływy śląskie, niemieckie, czeskie i kresowe.

Publikacja: 25.10.2016 12:00

Wśród opolskich rarytasów jest m.in. krupniok śląski.

Wśród opolskich rarytasów jest m.in. krupniok śląski.

Foto: materiały prasowe

Bifyj, czyli kredens, jest meblem, bez którego trudno wyobrazić sobie dawne kuchnie i jadalnie na Śląsku Opolskim. Został on także symbolem Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego – Opolski Bifyj – utworzonego przez Opolską Regionalną Organizację Turystyczną.

Zrzesza on lokale gastronomiczne, które serwują dania lub produkty znajdujące się na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez resort rolnictwa.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Regiony
Jak kupować mądrze gaz na zmiennym rynku
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Regiony
Bezpieczne lato w Warszawie – dla wszystkich
Regiony
Gapowicze regionalnym wyzwaniem dla samorządów
Regiony
Katowice stawiają na miejską infrastrukturę rowerową
Regiony
Dolny Śląsk konsekwentnie wspiera Ukrainę