Opolski Bifyj, Szlak Kulinarny Województwa Opolskiego, czyli piwo w kuflu, żymlok na talerzu

Opolska kuchnia to bogaty tygiel smaków. Przenikają się w nim wpływy śląskie, niemieckie, czeskie i kresowe.

Publikacja: 25.10.2016 12:00

Wśród opolskich rarytasów jest m.in. krupniok śląski.

Wśród opolskich rarytasów jest m.in. krupniok śląski.

Foto: materiały prasowe

Bifyj, czyli kredens, jest meblem, bez którego trudno wyobrazić sobie dawne kuchnie i jadalnie na Śląsku Opolskim. Został on także symbolem Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego – Opolski Bifyj – utworzonego przez Opolską Regionalną Organizację Turystyczną.

Zrzesza on lokale gastronomiczne, które serwują dania lub produkty znajdujące się na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez resort rolnictwa.

Pozostało 93% artykułu
Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Ten artykuł przeczytasz z aktywną subskrypcją rp.pl!

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Regiony
Odważne decyzje w trudnych czasach
Materiał partnera
Kraków – stolica kultury i nowoczesna metropolia
Regiony
Gdynia Sailing Days już po raz 25.
Materiał partnera
Ciechanów idealny na city break
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Materiał partnera
Nowa trakcja turystyczna Pomorza Zachodniego