Rynek ekologiczny nabiera rozpędu nad Wisłą

Warszawa jest atrakcyjnym miejscem dla dystrybutorów certyfikowanej żywności. W drugiej połowie listopada ruszy tutaj drugi BioBazar.

Publikacja: 25.10.2016 21:00

Produkty rolnictwa ekologicznego stanowią w Polsce 0,5 proc. rynku spożywczego.

Produkty rolnictwa ekologicznego stanowią w Polsce 0,5 proc. rynku spożywczego.

Foto: Fotorzepa, Wojtek Łaba Wojtek Łaba

Filia targowiska z żywnością ekologiczną wystartuje niemal równo sześć lat po tym, jak swoją działalność zaczął BioBazar w byłej fabryce Norblin w Warszawie. Swoją siedzibę będzie miała w Soho Factory w prawobrzeżnej stolicy.

- Zaczynamy od sobót, ale docelowo chcielibyśmy działać, podobnie jak w Fabryce Norblina, również w środy i piątki po pracy – mówi Joanna Żuchlińska ze spółki MyEcolife, prowadzącej BioBazary.

Na praskim bazarze pojawi się początkowo około 45 wystawców. Dzięki temu, jak zaznacza Joanna Żuchlińska, klienci będą mieli duży wybór i bez problemu zrobią kompleksowe zakupy.

Chętnych, by kupować w stylu bio jest w Polsce coraz więcej. Branża szacuje, że w 2015 r. wydatki Polaków na ekologiczne produkty mogły sięgnąć nawet 800 mln zł, a 2017 r. mają szanse po raz pierwszy w historii przekroczyć poziom 1 mld zł. Żywność ekologiczną – zwaną też organiczną, bio lub eko – produkuje się z surowców wytworzonych bez użycia pestycydów czy sztucznych nawozów z poszanowaniem dla środowiska. Gwarancją jej naturalności jest znak unijny. Od 2010 r. jest to liść na zielonym tle utworzony z 12 gwiazd.

W ślad za większymi wydatkami rośnie także świadomość klientów ekożywności.

- Już nie chcemy kupować dużo i byle czego – zaznacza Joanna Żuchlińska. - Dokonujemy świadomych decyzji, kupując mniej, ale za to lepszej jakości. Odbywa się to z korzyścią dla środowiska, bo w ten sposób marnujemy i wyrzucamy mniej żywności – dodaje.

Bazary, a także pojawiające się coraz częściej kooperatywny, gdzie kupuje się produkty wprost od rolników, zyskują na popularności również dlatego, że kupujący chcą znać pochodzenie produktów.

- Bazar jest miejscem, gdzie mamy bezpośredni kontakt z rolnikiem czy producentem, możemy więc dopytać, jak i gdzie uprawiane są na przykład warzywa lub gdzie biegają kury, które znoszą kupowane przez nas jajka – zaznacza przedstawicielka MyEcoLife.

Popyt na żywność ekologiczną rośnie w całej Polsce, o czym świadczy, chociażby rosnąca oferta dużych sieci handlowych. Nadal jednak najchętniej, m.in. z racji wyższych cen, kupują ją głównie mieszkańcy większych miast. BioBazar, gdzie około 80 proc. wystawców ma certyfikaty ekologiczne, ma już swoje filie w Katowicach, a od niemal roku także w Gdańsku.

W Katowicach, gdzie BioBazar działa w środy i soboty, tygodniowo targ odwiedza 1,5 tys. osób. W Gdańsku, co sobotę, pojawia się na natomiast od 700 do 800 kupujących. Najwięcej kupujących – niemal 5 tys. - jest w warszawskim Norblinie działającym trzy razy w tygodniu.

Chętnych, by wykorzystać duży popyt, jest coraz więcej. Organic Farma Zdrowia, największa sieć delikatesów z produktami ekologicznymi w Polsce, ogłosiła, że na przełomie 2017 i 2018 roku w podwarszawskim Konstancinie, w powstającym tam centrum handlowym Quick Park Konstancin, otworzy sklep o powierzchni 838 mkw. Jak podaje, ze względu na powierzchnię lokalu będzie to pierwszy w Polsce supermarket z żywnością ekologiczną. Inwestycja w nową placówkę ma kosztować ok. 2 mln zł. W dalszym rozwoju Organic Farmie Zdrowia, w tym w otwieraniu kolejnych sklepów w Polsce, ma pomóc nowy inwestor. EcorNaturaSi, największy włoski dystrybutor i detalista żywności ekologicznej został właścicielem ponad 60 proc. akcji tej spółki w lipcu tego roku.

Otwarcie kolejnych BioBazarów planuje także MyEcolife. – Myślimy już o kolejnych miastach – przyznaje Joanna Żuchlińska. - Po doświadczeniach, zarówno w Katowicach, jak i w Gdańsku wiemy, że znalezienie odpowiedniej lokalizacji jest jednak dużym wyzwaniem – dodaje.

O tym, że segment ekożywności ma szanse nadal rosnąć, świadczy jego wciąż mniejszy udział w sprzedaży niż na Zachodzie. W najbardziej rozwiniętych krajach Europy Zachodniej i w Ameryce Północnej na produkty rolnictwa ekologicznego przypada od 2 do 6 proc. całego rynku produktów spożywczych. W Polsce jest to mniej niż 0,5 proc.

Filia targowiska z żywnością ekologiczną wystartuje niemal równo sześć lat po tym, jak swoją działalność zaczął BioBazar w byłej fabryce Norblin w Warszawie. Swoją siedzibę będzie miała w Soho Factory w prawobrzeżnej stolicy.

- Zaczynamy od sobót, ale docelowo chcielibyśmy działać, podobnie jak w Fabryce Norblina, również w środy i piątki po pracy – mówi Joanna Żuchlińska ze spółki MyEcolife, prowadzącej BioBazary.

Pozostało 89% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Materiał partnera
Ciechanów idealny na city break
Materiał partnera
Nowa trakcja turystyczna Pomorza Zachodniego
Materiał partnera
Dolny Śląsk mocno stawia na turystykę
Regiony
Samorządy na celowniku hakerów
Materiał Promocyjny
Jaki jest proces tworzenia banku cyfrowego i jakie czynniki są kluczowe dla jego sukcesu?
Materiał partnera
Niezależność Energetyczna Miast i Gmin 2024 - Energia Miasta Szczecin
Regiony
Nie tylko infrastruktura, ale też kultura rozwijają regiony