Reklama
Rozwiń

Suszone, kozie, z czarnuszką

Sery zagrodowe stają się kulinarną specjalnością Mazowsza. Liczba ich producentów jest coraz większa.

Publikacja: 27.12.2016 22:00

Na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa wpisano trzy sery z Mazowsza

Na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa wpisano trzy sery z Mazowsza.

Foto: 123RF

Mazowsze ma bogatą i długą historię produkcji serów. Dużą popularnością cieszył się tutaj ser twarogowy z naturalnie ukwaszonego mleka. Z kolei w mikroregionie Urzecze i na odcinku Wisły od Płocka do Kozienic produkcją serów typu gouda czy edamski zajmowali się m.in. osadnicy holenderscy.

Najlepsi nagrodzeni

Pozostało jeszcze 94% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Regiony
Jak kupować mądrze gaz na zmiennym rynku
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Regiony
Bezpieczne lato w Warszawie – dla wszystkich
Regiony
Gapowicze regionalnym wyzwaniem dla samorządów
Regiony
Katowice stawiają na miejską infrastrukturę rowerową
Regiony
Dolny Śląsk konsekwentnie wspiera Ukrainę