Kaszubska kuchnia zagości podczas 7. Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii Food-to-Go. Podczas imprezy, która odbędzie się 8 i 9 lutego w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AmberExpo w Gdańsku, zaprezentuje się ponad 100 wystawców. Ma ją odwiedzić niemal 3 tysiące gości z branży gastronomicznej.
– Tegoroczna edycja ma na celu promocję tradycyjnych, regionalnych kaszubskich smaków oraz sposobów przygotowania dań, o których być może zapomnieliśmy, a które są nowym pomysłem na urozmaicenie oferty lokali gastronomicznych – zapowiada Ewa Woch, wiceprezes Targów w Krakowie, organizatora Food-to-Go.
Pomorze należy do regionów najczęściej odwiedzanych przez zagranicznych turystów chcących poznać polską kulturę, w tym naszą kuchnię – zaznaczają organizatorzy gdańskich targów. Poszukują oni tradycyjnych potraw i chętnie odwiedzają restauracje z lokalnymi daniami. – Na targach postaramy się wykorzystać to zainteresowanie i pokażemy, że Kaszuby mają do zaproponowania bogactwo smaków – podkreśla Ewa Woch.
Świadczy o nim rosnąca liczba pomorskich specjałów na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa. W pierwszych dniach 2017 r. Pomorze miało ich na swoim koncie 174. Dawało mu to czwarte miejsce w Polsce, po województwach: podkarpackim (213 wpisów), małopolskim (181) oraz lubelskim (176). Łącznie na Liście Produktów Tradycyjnych było wtedy prawie 1,64 tys. specjałów. – W latach 2015–2016 na liście znalazło się 16 kolejnych produktów z województwa pomorskiego, m.in. syrop z pędów sosny, zupa z zielonych gąsek z Borów Tucholskich, kaszubski chleb żytni i gryz – kociewski deser – wyjaśnia Małgorzata Pisarewicz, rzeczniczka Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego.
Czy będą kolejne? – Na tę chwilę przynajmniej cztery produkty spełniają w naszej ocenie wymogi ustawowe. Jednak decyzję o wpisie produktu podejmuje minister rolnictwa – dodaje.