Reklama
Rozwiń
Reklama

Kluski dolnośląskie

Czy wie pan, po co jest to zagłębienie w kluskach śląskich? – zapytała mnie kiedyś znana aktorka Ewa Ziętek. – Na tłuszczyk – odpowiedziała z triumfem, widząc, że nie mam pojęcia. Nie wiem, czy Dolny Śląsk tak jak Śląsk ma swoje kluski, ale z pewnością zarówno turyści, jak i mieszkańcy mogą tu znaleźć wiele innych potraw, które kuszą podniebienie.

Publikacja: 29.06.2017 21:30

Jan Bończa-Szabłowski

Jan Bończa-Szabłowski

Foto: Fotorzepa / Waldemar Kompała

Ta ilość potraw znacznie się powiększyła – jak pisze Danuta Walewska – gdy stolica Dolnego Śląska stałą się Europejską Stolicą Kultury. W niewielkich knajpkach w regionie zjemy znacznie taniej niż w dużym mieście. Tam jest naprawdę bardzo smacznie. Są grzyby z miejscowych lasów, gdzie rokrocznie organizowane są konkursy grzybobrania. Są ryby z milickich stawów, zaliczanych do najstarszych hodowli w Europie. A karp wędzony, mało znany w innych regionach Polski, to prawdziwe przeżycie kulinarne.

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Regiony
Co dziewiąty mężczyzna w kraju ma problemy ze spłatą zaległych zobowiązań
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Okiem samorządowca
Prezydent Olsztyna: Stawiamy na komunikację zbiorową
Regiony
Dolny Śląsk rewitalizuje linie kolejowe i inwestuje w pociągi
Regiony
Jak kupować mądrze gaz na zmiennym rynku
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Regiony
Bezpieczne lato w Warszawie – dla wszystkich
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama