Barwne kłosy na koniec lata

Dożynki z tradycyjnymi wieńcami zostaną wzbogacone o inne imprezy, w tym prozdrowotne.

Publikacja: 04.08.2017 00:01

Muzeum Etnograficzne w Ochli zaprasza na plenerowe „Lato plonami bogate”.

Muzeum Etnograficzne w Ochli zaprasza na plenerowe „Lato plonami bogate”.

Foto: materiały prasowe

Kolorowe wieńce mieniące się kłosami dopiero co zebranych zbóż, ziół, owoców i kwiatów – to najważniejszy akcent szykowanych w regionie świąt plonów. Jednak oferta jest znacznie bogatsza i obejmuje miedzy innymi pokazy pieczenia chleba, kulinarne czy zdrowego żywienia. Zwłaszcza te ostatnie będą mocnym akcentem najbliższych tygodni w województwie.

Święto plonów

Dożynki to jedno z najpopularniejszych ludowych świąt będących ukoronowaniem całorocznej pracy. Są podziękowaniem rolników za tegoroczne zbiory, ale również prośbą o pomyślność w kolejnych latach. Obchodzone w każdym regionie, jednak w obecnych czasach w coraz szerszej formule, uzupełnione o szereg imprez towarzyszących. Ciekawą ofertę przygotowano w Lubuskiem.

Dożynki wojewódzkie zaplanowane są na 2 września, ich program będzie znany pod koniec tego miesiąca. Jednak już dziś wiadomo, że oprócz centralnej imprezy własne obchody święta plonów szykuje wiele gmin w regionie. Są więc przewidziane lokalne dożynki m.in. w Pierzwinie, Chwalęcicach, Obrze Dolnej, Radomicku czy Krośnie Odrzańskim. Swoje uroczystości szykują także w Łupowie, Świdnicy i Sieniawie Żarskiej.

Wszędzie stałym punktem są msze w kościołach, podczas których rolnicy podziękują za plony. Wśród wydarzeń towarzyszących – liczne festyny, kiermasze i jarmarki.

Oprócz tradycyjnych dożynek, obchodzonych lokalnie, na mieszkańców i gości czeka cała gama atrakcji. W tym praktyczne pokazy i warsztaty – pieczenia chleba, kiszenia warzyw i owoców, domowego nastawiania win czy domowej produkcji masła, które – ponoć – jest o niebo lepsze niż to z przemysłowej produkcji. To wszystko uatrakcyjnią występy zespołów folklorystycznych czy degustacje.

Jedną z najciekawszych imprez organizuje Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze z siedzibą w Ochli. Na terenie należącym do muzeum 20 sierpnia odbędzie się imponujące plenerowe wydarzenie pod nazwą „Lato plonami bogate".

– Żniwowanie pokazywaliśmy zawsze, więc tym razem zdecydowaliśmy o szerokiej formule imprezy, która będzie miała charakter zdecydowanie prozdrowotny – tłumaczy Irena Lew, dyrektor Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze-Ochli. Program jest niezwykle różnorodny, w którym każdy powinien znaleźć coś dla siebie.

Skąd taki akurat motyw? – Wiele osób dba o zdrowie, chciałoby zachować dobrą kondycję, przywiązuje wagę do naturalnych metod żywienia i produktów. Do nich jest skierowana nasza impreza –mówi Elżbieta Sokołowska z Muzeum Etnograficznego, opowiadając o programie. – Goście dowiedzą się, jak smacznie i zdrowo się odżywiać, czego unikać i mnóstwa innych niezwykle pożytecznych rzeczy – podkreśla.

Hasłami przewodnimi imprezy są przysłowia mające zwracać uwagę na różne aspekty życia. „Kto, co jada, takie zdrowie posiada" – za tym hasłem kryje się wszystko, co dotyczy żywienia. Będą więc warsztaty kiszenia nie tylko warzyw, ale i owoców, dobierania kompozycji ziół stosowanych w kuchni, domowe nastawianie wina i tym podobne praktyczne porady.

Do dożynek nawiązuje z kolei motto „Trzeba ukochać pracę rolnika – ona daje chleb, to najlepsza w kraju fabryka". – W tej części imprezy pokażemy całą obróbkę ziarna, warsztaty jego pozyskiwania – omłoty, mielenie zboża na żarnach, wyrabianie ciasta na chleb, a na koniec wypiek chleba w piecu chlebowym oraz poczęstunek – opowiada Elżbieta Sokołowska.

Jednak praktycznych aspektów przewidziano więcej. – Będą m.in. porady gospodyni, w tym informacje, jak w prosty sposób, naturalnymi metodami można się pozbyć mszyc na roślinach, wypłoszyć gryzonie, odstraszyć komary czy jak wywabić plamy – opowiada Sokołowska.

Warte polecenia są wykłady doświadczonej lekarki, dietetyczki, która podpowie, jak się zdrowo odżywiać, oraz lokalnego przedsiębiorcy, który przedstawi walory zdrowotne soi. Będzie też „Kuchnia pachnąca ziołami", ale i coś dla ducha – podróż do serca staropolskiego domu, która dostarczy kompletu wiedzy o dawnych tradycjach i obrzędowości.

– Opowiemy, jak układano dawniej bukiety na Święto Matki Bożej Zielnej, dlaczego do nich wybierano takie, a nie inne zioła, co za tym się kryło i przed czym miało chronić – opowiada Elżbieta Sokołowska.

Miodowe dożynki

Ciekawych wydarzeń związanych ze świętem plonów będzie w regionie więcej.

Gminne dożynki w Lubiszynie – czyli Lubuskie Miodobranie (19 sierpnia) – zgromadzą nie tylko entuzjastów słodkości. Jak co roku będzie można podziwiać wieńce dożynkowe, a także posmakować regionalnych potraw, do których przygotowania użyto miodu.

Już rozpisano konkursy: na najpiękniejszą dekorację i wieniec dożynkowy, które powinny – co oczywiste – być wykonane tylko z naturalnych materiałów: kłosów, owoców, ziół i owoców. Pod uwagę przy ocenie będzie brana estetyka wykonania, kompozycja, dobór barw. Zwycięzcy zostaną wyłonieni również w innych, „smakowych" konkurencjach – na miodopotrawę i miodo-wypiek cukierniczy.

Zarówno mieszkańcy, jak i turyści, którzy odwiedzą region, mogą wybrać również wiele innych imprez, jak chociażby sierpniowe Lubuskie Święto Chleba. Każdej będą towarzyszyć barwne korowody, festyny i występy zespołów folklorystycznych. Przy okazji wielu z nich przewidziane są kiermasze z możliwością zakupu tradycyjnych, regionalnych, zdrowych potraw.

Dożynki wpisane są w naszą tradycję od wieków. Odbywają się w całym kraju, a na ich indywidualny rys wpływa konkretny region. Wszędzie przygotowuje się wieńce dożynkowe, będące darem w podzięce za tegoroczne plony, niesionym do kościołów parafialnych. Tam po mszy odbywają się barwne pochody i zabawy.

Kiedyś dożynki zwano też „wieńcowym" – od symbolu święta – wieńca dożynkowego), lub okrężnym – okrążanie jesienią pól po zbiorach.

masz pytanie, wyślij e-mail do autorki: g.zawadka@rp.pl

Kolorowe wieńce mieniące się kłosami dopiero co zebranych zbóż, ziół, owoców i kwiatów – to najważniejszy akcent szykowanych w regionie świąt plonów. Jednak oferta jest znacznie bogatsza i obejmuje miedzy innymi pokazy pieczenia chleba, kulinarne czy zdrowego żywienia. Zwłaszcza te ostatnie będą mocnym akcentem najbliższych tygodni w województwie.

Święto plonów

Pozostało 94% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Materiał partnera
Ciechanów idealny na city break
Materiał partnera
Nowa trakcja turystyczna Pomorza Zachodniego
Materiał partnera
Dolny Śląsk mocno stawia na turystykę
Regiony
Samorządy na celowniku hakerów
Materiał partnera
Niezależność Energetyczna Miast i Gmin 2024 - Energia Miasta Szczecin
Materiał Promocyjny
CERT Orange Polska: internauci korzystają z naszej wiedzy