Skąd się biora wysokie ceny ryb na pomorzu?

Swoją wędrówkę flądra zaczyna od kutra rybackiego i 2,2 zł netto za każdy kilogram. Na samym końcu cena przekracza 70 zł. Sprawdziliśmy, skąd się biorą tak wysokie ceny ryb.

Aktualizacja: 08.08.2017 11:28 Publikacja: 07.08.2017 22:00

Warto kupować ryby bezpośrednio od rybaków. Za kilogram flądry zapłacimy wtedy od 5 do 7 zł

Warto kupować ryby bezpośrednio od rybaków. Za kilogram flądry zapłacimy wtedy od 5 do 7 zł

Foto: Fotolia

Bałtycka flądra powszechnie uchodzi za rybę gorszą od innych morskich gatunków. Mniej wartościową i mniej smaczną, a przez to tańszą. Nie do końca jest to prawdą, tym bardziej, że w wakacje właśnie flądra najczęściej bywa świeża. Lato to sezon połowów flądry. Można ją kupić w bazach rybackich bezpośrednio z kutra. Koszt – od 5 do 7 zł za kg. Od rybaków kupują ją także hurtownicy, którzy potem zaopatrują w nią gastronomię. Za ile?

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Odbierz 20 zł zniżki - wybierz Płatności Powtarzalne

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne. Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu
Regiony
Katowice stawiają na miejską infrastrukturę rowerową
Regiony
Dolny Śląsk konsekwentnie wspiera Ukrainę
Regiony
Tak Warszawa podniosła się z ruin
Regiony
Dolny Śląsk zaprasza turystów. Szczególnie teraz
Regiony
Odważne decyzje w trudnych czasach