Małopolska Karta Wód Mineralnych: hydrosommelierzy opracowali pierwsze w Polsce profesjonalne „wodne menu"

20 rodzajów wód mineralnych znalazło się w Małopolskiej Karcie Wód Mineralnych.

Publikacja: 29.07.2018 10:30

To pierwsze w Polsce profesjonalne „wodne menu", które opracowali hydrosommelierzy – podkreśla Ewa Cienki, dyrektor krakowskiej Art Restauracji. Pomysłodawcą Małopolskiej Karty Wód Mineralnych jest marszałek województwa Jacek Krupa, który zainicjował też promocję Małopolski jako Krainy Wód. – Kampania promocyjna Kraina Wód realizowana jest od ubiegłego roku jako część projektu „Made in Małopolska" – wyjaśnia Filip Szatanik, rzecznik urzędu marszałkowskiego.

Mało kto wie, że co trzecia butelka wody mineralnej na półkach sklepowych pochodzi z Małopolski. W tym regionie znajduje się ponad 30 proc. wszystkich złóż wód leczniczych w kraju. Karta powstała w wyniku współpracy urzędu i przewodnika kulinarnego Gault & Millau Polska. Przed wakacjami odbyły się selekcja wód i degustacje przeprowadzone przez znanych hydrosommelierów: Tomasza Koleckiego, wiceprezesa Stowarzyszenia Sommelierów, i Łukasza Klesyka, sommeliera. Wody, które umieszczono w karcie, nie mogły mieć charakteru wód leczniczych, bo to uniemożliwiłoby zaproponowanie ich szerokiemu gronu odbiorców.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Regiony
Dolny Śląsk konsekwentnie wspiera Ukrainę
Regiony
Tak Warszawa podniosła się z ruin
Regiony
Dolny Śląsk zaprasza turystów. Szczególnie teraz
Regiony
Odważne decyzje w trudnych czasach
Materiał partnera
Kraków – stolica kultury i nowoczesna metropolia
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem