Jubileuszowa, X już edycja popularnej akcji pod nazwą „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina", organizowana przez urząd marszałkowski, w tym roku będzie miała wymiar szczególny.
– W związku z rocznicą 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości mocno zaakcentowana zostanie część patriotyczna. Będzie więc rozdawanie śpiewników i wspólne śpiewanie pieśni patriotycznych – mówi Beata Krzemińska, rzeczniczka urzędu marszałkowskiego.
Makłowicz i inni...
Od dekady przysłowie „Na świętego Marcina najlepsza gęsina" patronuje kampanii, której celem jest popularyzacja mięsa o szczególnych walorach smakowych i zdrowotnych, które systematycznie, również dzięki wysiłkom samorządu województwa, wraca do łask.
Jak co roku także ten dwudniowy (10 –11 listopada) Festiwal Gęsiny w podtoruńskim Przysieku będzie głównym wydarzeniem kampanii. Program ma być wyjątkowy, bo to także jubileuszowa edycja kampanii. – Zapraszam do Przysieku, który na dwa dni stanie się gęsinową stolicą Polski i miejscem, w którym można przyjemnie spędzić czas z rodziną i przyjaciółmi. To mniej oficjalna, festynowa część kujawsko-pomorskich obchodów Narodowego Święta Niepodległości – mówi marszałek Piotr Całbecki, zachęcając do odwiedzin.
W programie przewidziane są połączone z degustacją prezentacje kulinarne w wykonaniu uznanych i popularnych kucharzy. W tym roku przybędą Robert Makłowicz, Giancarlo Russo, Teo Vafidis oraz Katarzyna Meller, którzy powiedzą i pokażą, w jaki sposób przyrządzić wyśmienite dania z gęsiny. Najlepszym wytwórcom produktów gęsinowych, którzy się zaprezentują w Przysieku – to jest już tradycja – zostaną przyznane Złote Półgęski.