Na wzór francuskiego święta młodego wina Beaujolais Nouveau 19 i 20 września 2015 r. w Lublinie odbędzie się Lubelskie Święto Młodego Cydru. Z tej okazji w Mikołajówce oddalonej o kilkadziesiąt kilometrów od stolicy Lubelszczyzny ma ruszyć pierwsza w Polsce pokazowa wytwórnia cydru.
– Pokażemy tam, jak powstaje cydr: od tłoczenia jabłek do degustacji – zapowiada Tomasz Solis, wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru (LSMC) i Związku Sadowników RP.
W planach LSMC są także rowerowa mapa ze szlakiem po najciekawszych sadach, tłoczniach świeżego soku jabłkowego i cydrowniach oraz akademia cydru. Ruszyła już platforma internetowa Zacydrowani.pl. Działania te są częścią kampanii „Polski cydr naturalny – wielka szansa dla Lubelszczyzny".
LSMC powstało blisko rok temu i liczy ponad 20 członków. Wkrótce ich liczba może się zwiększyć do 30. Miejsce powstania organizacji nie jest przypadkowe.
– Lubelszczyzna zajmuje drugie miejsce w Polsce pod względem produkcji jabłek. Ma więc szanse stać się także centrum produkcji prawdziwego polskiego cydru wytwarzanego przez sadowników metodami naturalnymi – wyjaśnia Tomasz Solis.