Reklama
Rozwiń

Cydr chce być tak mocną marką jak wina z Toskanii

Sadownicy z regionu widzą dla siebie duże szanse w lekkim alkoholu z jabłek. Aby odnieść sukces, zamierzają wywalczyć zmianę prawa.

Aktualizacja: 31.12.2015 11:52 Publikacja: 16.07.2015 00:01

Sprzedaż rośnie w szybkim tempie

Sprzedaż rośnie w szybkim tempie

Foto: Rzeczpospolita

Na wzór francuskiego święta młodego wina Beaujolais Nouveau 19 i 20 września 2015 r. w Lublinie odbędzie się Lubelskie Święto Młodego Cydru. Z tej okazji w Mikołajówce oddalonej o kilkadziesiąt kilometrów od stolicy Lubelszczyzny ma ruszyć pierwsza w Polsce pokazowa wytwórnia cydru.

– Pokażemy tam, jak powstaje cydr: od tłoczenia jabłek do degustacji – zapowiada Tomasz Solis, wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru (LSMC) i Związku Sadowników RP.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Regiony
Bezpieczne lato w Warszawie – dla wszystkich
Regiony
Gapowicze regionalnym wyzwaniem dla samorządów
Regiony
Katowice stawiają na miejską infrastrukturę rowerową
Regiony
Dolny Śląsk konsekwentnie wspiera Ukrainę
Regiony
Tak Warszawa podniosła się z ruin
Regiony
Dolny Śląsk zaprasza turystów. Szczególnie teraz