Pierogi z bryndzą, a na deser suska

Polska zarejestrowała w Brukseli 37 produktów regionalnych, a jedenaście z nich pochodzi z Małopolski.

Publikacja: 26.07.2015 22:15

Oscypek to najbardziej znany produkt regionalny z Polski ze znakiem unijnym

Oscypek to najbardziej znany produkt regionalny z Polski ze znakiem unijnym

Foto: materiały prasowe

Ma kształt wrzeciona i herbaciany odcień od wędzenia w zimnym dymie, a jego waga sięga od 60 do 80 dag. Kto z nas choć raz nie spróbował, a przynajmniej nie słyszał o oscypku? Ten najbardziej znany krajowy produkt regionalny, zgodnie z definicją zastrzeżoną przez Komisję Europejską, może być wytwarzany tylko w ściśle określonym rejonie, w większości przypadającym na Małopolskę.

Apetyt na festiwale

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Odbierz 20 zł zniżki - wybierz Płatności Powtarzalne

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne. Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu
Regiony
Katowice stawiają na miejską infrastrukturę rowerową
Regiony
Dolny Śląsk konsekwentnie wspiera Ukrainę
Regiony
Tak Warszawa podniosła się z ruin
Regiony
Dolny Śląsk zaprasza turystów. Szczególnie teraz
Regiony
Odważne decyzje w trudnych czasach