Wschodnie smaki łączą regiony

Nawet 20 tys. gości może odwiedzić festiwal w Bychawie. To pierwsza w Polsce impreza promująca lokalne specjały organizowana przez marszałków trzech województw.

Publikacja: 12.05.2016 23:00

Cebularz lubelski jest produktem regionalnym chronionym przez Komisję Europejską. Niebawem dołączą do niego kolejne?

Foto: materiały prasowe

Swoje siły dla promocji regionalnych kulinariów połączyły województwa lubelskie, podkarpackie i podlaskie. Efektem ich współpracy będzie festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski". Jego premierowa edycja odbędzie się 28 i 29 maja w Bychawie.

– Organizacja festiwalu jest naturalną konsekwencją przyjaznych kontaktów między urzędnikami z trzech sąsiadujących ze sobą regionów – mówi Beata Górka, rzecznik prasowy marszałka województwa lubelskiego. – Nie żyjemy przecież w oderwaniu od innych. W swojej pracy czerpiemy z wzajemnych doświadczeń, wymieniamy informacje i konsultujemy się w wielu kwestiach. To ważne, żeby być ludźmi otwartymi, gotowymi na współpracę – dodaje.

Pozostało jeszcze 86% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Regiony
Jak kupować mądrze gaz na zmiennym rynku
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Regiony
Bezpieczne lato w Warszawie – dla wszystkich
Regiony
Gapowicze regionalnym wyzwaniem dla samorządów
Regiony
Katowice stawiają na miejską infrastrukturę rowerową
Regiony
Dolny Śląsk konsekwentnie wspiera Ukrainę
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama