Reklama

Dzyndzałki z jeziorem w tle

Warmia i Mazury kuszą nie tylko walorami turystycznymi, ale też bogactwem lokalnej kuchni.

Publikacja: 14.09.2016 23:00

Miejscowe specjały kulinarne popularyzowane są m.in. podczas licznych imprez i festynów.

Miejscowe specjały kulinarne popularyzowane są m.in. podczas licznych imprez i festynów.

Foto: materiały prasowe

– Dzięki naszym piwom warzonym metodami tradycyjnymi staliśmy się ambasadorem regionu już nie tylko w Polsce – mówi Andrzej Olkowski, prezes olsztyńskiego browaru Kormoran i szef Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich. – Szczególną popularność daje nam piwo Imperium Prunum, czyli porter bałtycki z suską sechlońską. Zapytania o nie płyną z całego świata, nawet z Brazylii – dodaje.

Porter podsuszoną i podwędzoną śliwka z Małopolski, która zdobyła unijny znak Chronione Oznaczenie Geograficzne, to jedno z niemal 30 piw sprzedawanych przez Kormorana. Oferta warzelni odpowiada na rosnące zainteresowanie piwami regionalnymi i rzemieślniczymi w Polsce. Ich producentów nie brakuje także w województwie warmińsko-mazurskim.

Pozostało jeszcze 86% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Regiony
Co dziewiąty mężczyzna w kraju ma problemy ze spłatą zaległych zobowiązań
Okiem samorządowca
Prezydent Olsztyna: Stawiamy na komunikację zbiorową
Regiony
Dolny Śląsk rewitalizuje linie kolejowe i inwestuje w pociągi
Regiony
Jak kupować mądrze gaz na zmiennym rynku
Regiony
Bezpieczne lato w Warszawie – dla wszystkich
Reklama
Reklama