Podkarpacka galeria smaku

Z czym kojarzy się Podkarpacie? Z Bieszczadami, zielonymi wzgórzami nad Soliną, zamkiem w Łańcucie, pałacem w Krasiczynie, twierdzą Przemyśl, uzdrowiskami.

Publikacja: 22.05.2017 20:27

Robert Horbaczewski

Robert Horbaczewski

Foto: materiały prasowe

A wkrótce być może z kulinarnymi doznaniami. Szlak kulinarny „Podkarpackie smaki", który firmuje Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia Pro Carpathia, z roku na rok rośnie. Certyfikatem „Podkarpackie smaki" może się pochwalić coraz więcej lokali.

O tym, że region to prawdziwa galeria smaku, świadczy to, że Podkarpacie od lat jest liderem, jeśli chodzi o liczbę wyrobów wpisanych na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Ma ich aż 219, mocno dystansując Małopolskie (194) i Lubelskie (178). To głównie wyroby wędliniarskie, piekarnicze i cukiernicze, mleczne, a także gotowe dania i potrawy. Często o intrygujących nazwach: kacapoły, panepuchy, studzionka, bulawiak. O sile podkarpackiej żywności świadczy i to, że dwa produkty: podkarpacki miód spadziowy i fasola wrzawska, zostały objęte ochroną Komisji Europejskiej.

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Regiony
Dolny Śląsk zaprasza turystów. Szczególnie teraz
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Regiony
Odważne decyzje w trudnych czasach
Materiał partnera
Kraków – stolica kultury i nowoczesna metropolia
Regiony
Gdynia Sailing Days już po raz 25.
Materiał Promocyjny
Jak budować współpracę między samorządem, biznesem i nauką?
Materiał partnera
Ciechanów idealny na city break