Region ze smakiem

Samorząd województwa chce przekonać mieszkańców i gości, że Warmia, Mazury i Powiśle to nie tylko zabytki, jeziora, lasy czy Zalew Wiślany, ale też doskonałe, zdrowe jedzenie i tradycja kulinarna.

Publikacja: 12.07.2017 23:00

Restauratorzy coraz częściej korzystają z lokalnych produktów. Do pierogów ruskich wolą dodać kozi s

Restauratorzy coraz częściej korzystają z lokalnych produktów. Do pierogów ruskich wolą dodać kozi ser od podolsztyńskiego producenta.

Foto: Fotolia

Rozpoczęła się samorządowa kampania informacyjno-edukacyjna dotycząca żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej, wysokiej jakości. Potrwa od połowy czerwca do połowy września. Program nazywa się „Region ze smakiem" i promuje sektor żywności regionalnej, tradycyjnej i naturalnej w województwie warmińsko-mazurskim.

Założeniem kampanii jest pokazanie bogactwa kulinarnego regionu. To on jako pierwszy w Polsce przystąpił do międzynarodowej sieci dziedzictwa kulinarnego. Teraz włodarze chcą propagować regionalną żywność, kształtować zdrowe nawyki żywieniowe i zwrócić uwagę na to, jak ważne w kontekście zdrowego trybu życia jest świadome sięganie po produkty wysokiej jakości.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Tylko 6 zł za pierwszy miesiąc czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Regiony
Tak Warszawa podniosła się z ruin
Regiony
Dolny Śląsk zaprasza turystów. Szczególnie teraz
Regiony
Odważne decyzje w trudnych czasach
Materiał partnera
Kraków – stolica kultury i nowoczesna metropolia
Materiał Promocyjny
Zrównoważony rozwój: biznes między regulacjami i realiami
Regiony
Gdynia Sailing Days już po raz 25.
Materiał Promocyjny
Zrozumieć elektromobilność, czyli nie „czy” tylko „jak”