Polska droga ryba

3 zł – 8 zł – 70 zł. Tyle średnio kosztuje kilogram bałtyckiej świeżej flądry. Najpierw u rybaka, potem w hurtowni i na końcu w nadmorskiej smażalni. Dorsza zjemy jeszcze drożej, i raczej mrożonego.

Publikacja: 07.08.2017 22:00

Polska droga ryba

Foto: Fotolia

Gdynia, skwer Kościuszki, koniec lipca. Mężczyzna w klapkach powoli idzie z dwiema tackami w kierunku stolika. Na każdej widać sporej wielkości kawałki dorsza, frytki i surówkę. Za nim kroczy syn, niosąc kolejne dwie tacki. Do odbioru zostały jeszcze napoje – dla taty i mamy po piwie, a dla dwójki dzieci – soki. Zanim jednak całe zamówienie trafi na blat drewnianej ławy z parasolem, mężczyzna najpierw podchodzi do kasy. Ekspedientka sumuje na głos pozycje z listy.

Pozostało jeszcze 84% artykułu
O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Regiony
Dolny Śląsk zaprasza turystów. Szczególnie teraz
Materiał Promocyjny
Koszty leczenia w przypadku urazów na stoku potrafią poważnie zaskoczyć
Regiony
Odważne decyzje w trudnych czasach
Materiał partnera
Kraków – stolica kultury i nowoczesna metropolia
Regiony
Gdynia Sailing Days już po raz 25.
Materiał partnera
Ciechanów idealny na city break