Reklama
Rozwiń
Reklama

Polska droga ryba

3 zł – 8 zł – 70 zł. Tyle średnio kosztuje kilogram bałtyckiej świeżej flądry. Najpierw u rybaka, potem w hurtowni i na końcu w nadmorskiej smażalni. Dorsza zjemy jeszcze drożej, i raczej mrożonego.

Publikacja: 07.08.2017 22:00

Polska droga ryba

Foto: Fotolia

Gdynia, skwer Kościuszki, koniec lipca. Mężczyzna w klapkach powoli idzie z dwiema tackami w kierunku stolika. Na każdej widać sporej wielkości kawałki dorsza, frytki i surówkę. Za nim kroczy syn, niosąc kolejne dwie tacki. Do odbioru zostały jeszcze napoje – dla taty i mamy po piwie, a dla dwójki dzieci – soki. Zanim jednak całe zamówienie trafi na blat drewnianej ławy z parasolem, mężczyzna najpierw podchodzi do kasy. Ekspedientka sumuje na głos pozycje z listy.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Regiony
Co dziewiąty mężczyzna w kraju ma problemy ze spłatą zaległych zobowiązań
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Okiem samorządowca
Prezydent Olsztyna: Stawiamy na komunikację zbiorową
Regiony
Dolny Śląsk rewitalizuje linie kolejowe i inwestuje w pociągi
Regiony
Jak kupować mądrze gaz na zmiennym rynku
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Regiony
Bezpieczne lato w Warszawie – dla wszystkich
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama